Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από δύο φάρμακα για την πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιακή νόσο και μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Αλλά μια νέα μελέτη για την αρτηριακή πίεση διαπίστωσε, ότι δύο κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να αποτελούν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από μόνες τους!

 

 

Τι βρήκαν οι επιστήμονες

 

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιάς στο Intermountain Medical Center στο Salt Lake City των ΗΠΑ διαπίστωσαν, ότι άτομα με υπέρταση που χρησιμοποίησαν “άλφα αναστολείς” (alpha blockers) και “αγωνιστές άλφα-2” (alpha-2 agonists) για τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης παρουσίασαν αύξηση της μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ. Brian Clements και η ομάδα του, παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC), που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα.

 

 

Οι τελευταίες οδηγίες

 

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα “σπρώχνει” το τοίχωμα των αρτηριών. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Αμερικανική Ένωσης Καρδιάς (AHA) και το ACC καθόρισαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την πίεση.

 

 

Πλέον, ένα άτομο θεωρείται ότι έχει υπέρταση εάν η συστολική αρτηριακή πίεση (“μεγάλη” πίεση) είναι 130 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mmHg), ή υψηλότερη και εάν η διαστολική αρτηριακή πίεση (“χαμηλή” πίεση) είναι 80 mmHg, ή μεγαλύτερη.

 

 

Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα “σπρώχνει” τα τοιχώματα των αρτηριών, όταν η καρδιά χτυπά, ενώ η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι η ίδια δύναμη, όταν η καρδιά είναι σε ηρεμία, ή μεταξύ των καρδιακών παλμών.

 

 

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες υποδεικνύουν, ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας.

 

 

Στόχος για την θεραπεία της υπέρτασης είναι, φυσικά, η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής (υγιεινή διατροφή, αύξηση σωματικής δραστηριότητας κ.α.), η φαρμακευτική αγωγή, ή και τα δύο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του δρ. Clements, ορισμένοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου θανάτου!

 

 

Πίεση: Δύο φάρμακα που “πρέπει να αποφεύγονται”

 

Για την μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα πάνω από 10.500 ενηλίκων με υπέρταση.

Οι συμμετέχοντες μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον επτά φορές μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2011 και παρακολουθήθηκε ο τύπος φαρμάκων που χρησιμοποίησαν για την υπέρταση.

 

 

Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να αξιολογήσει εάν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων για την υπέρταση σχετίζονταν με την μεταβλητότητα των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Διαπιστώθηκε ότι δύο κατηγορίες φαρμάκων συνδέονται με μεγαλύτερη μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης: οι “άλφα αναστολείς” και οι “άλφα-2 αγωνιστές”.

 

 

Οι άλφα αναστολείς, όπως η μεσυλική δοξαζοσίνη (doxazosin mesylate) και η υδροχλωρική πραζοσίνη (prazosin hydrochloride), λειτουργούν διευρύνοντας την διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων. Οι “αγωνιστές άλφα-2”, όπως η μεθυλντόπα (methyldopa), λειτουργούν στοχεύοντας στη δραστικότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, μειώνοντας έτσι την συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

 

 

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, ο δρ. Clements και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν, ότι αυτά τα δύο φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης.

 

 

Τι λένε οι ερευνητές

 

“Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η αρτηριακή τους πίεση και, αν έχει συνεχείς διακυμάνσεις, πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους, για να διερευνήσουν επιλογές για καλύτερα φάρμακα που θα μειώσουν τις διακυμάνσεις”, λέει ο δρ. Clements.

“Όπου είναι εφικτό, οι δύο τύποι φαρμάκων που δείχνουν αύξηση των διακυμάνσεων της πίεσης, θα πρέπει να αποφεύγονται” - δρ. Brian Clements

Ο δρ. Clements προσθέτει ότι οι άλφα αναστολείς (ace inhibitors), οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (angiotensin receptor blockers), οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου (calcium channel blockers) και τα θειαζιδικά διουρητικά (thiazide diuretics) μπορεί να είναι ασφαλέστερες επιλογές θεραπείας για άτομα με υπέρταση.

 

 

 

Ωστόσο, η μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την φαρμακευτική αγωγή. Ο δρ. Clements επισημαίνει, ότι ο τρόπος με τον οποίο μετράται η αρτηριακή πίεση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις μετρήσεις.

 

 

 

Είπε συγκεκριμένα: "Εξαιτίας των μεταβλητών που επηρεάζουν τις μετρήσεις της πίεσης του αίματος, η εύρεση τρόπων για ακριβέστερη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να εντοπίσει καλύτερα αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς που έχουν υπέρταση”.

 

 

Για ακριβείς μετρήσεις της πίεσης του αίματος, συνιστά να καθίσετε ή να ξαπλώσετε για 15 λεπτά πριν πάρετε την πίεση. Αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις εκείνη την στιγμή και βεβαιωθείτε ότι το μαξιλαράκι που δένει στο χέρι είναι καλά εφαρμοσμένο.