Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα – 6η ακριβότερη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα!

 «Φωτιά» έχει πάρει το κόστος χρήσης των οχημάτων εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα.

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

 

Ειδικότερα η τιμή για ένα λίτρο αμόλυβδης ανέρχεται σε 1,60 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ στις Κυκλάδες ξεπερνά το 1,80 ευρώ το λίτρο!

 

Αντίστοιχη αύξηση καταγράφει το πετρέλαιο κίνησης αλλά και το υγραέριο.

 

Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι αποκλειστικά και μόνο οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων καθώς με ένα ρεζερβουάρ διανύουν εκατοντάδες επιπλέον χιλιόμετρα σε σχέση με τους κατόχους βενζινοκίνητων οχημάτων.

 

Ακολουθούν οι ιδιοκτήτες υβριδικών αυτοκινήτων αλλά και εκείνων που καταναλώνουν και φυσικό αέριο.

 

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ιδιοκτήτες βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αλλά και όσοι έχουν τοποθετήσει συστήματα υγραεριοκίνησης καθώς η τιμή για ένα λίτρο αμόλυβδης όπως προαναφέραμε αγγίζει το 1,60 ευρώ ενώ η αντίστοιχη τιμή του υγραερίου κοντεύει να ανέλθει σε 1 ευρώ το λίτρο!

 

Να υπενθυμίσουμε πως σε ένα αυτοκίνητο πόλης με ένα ρεζερβουάρ πετρελαίου ο οδηγός θα διανύσει τουλάχιστον 700 χλμ., ενώ με ένα ρεζερβουάρ βενζίνης θα κινηθεί για περίπου 450 χλμ.

 

Οι πρωταθλητές στην ακρίβεια

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στην αρχή του έτους η τιμή της αμόλυβδης ήταν περίπου στο 1,50 ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες, έχει πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται στα 1,58 λεπτά το λίτρο.

 

Ωστόσο η υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη καταγράφεται στις Κυκλάδες όπου το λίτρο κοστίζει 1,820 ευρώ! Στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα Δωδεκάνησα με την τιμή του λίτρου της αμόλυβδης να ανέρχεται σε 1,739 ευρώ ενώ στην Ευρυτανία το κόστος μειώνεται στα 1,672 ευρώ.

 

Στο πετρέλαιο κίνησης η πιο ακριβή τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες με 1.529 ευρώ για κάθε λίτρο diesel και στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα Δωδεκάνησα με 1,474 ευρώ!

 

Η Ευρυτανία βρίσκεται στην τρίτη θέση με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται σε 1,443 ευρώ το λίτρο.

 

Άσχημα είναι τα νέα και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν τοποθετήσει συστήματα υγραεριοκίνησης καθώς το κόστος ανά λίτρο ανέρχεται σε 0,989 ευρώ στην Χίο, 0,966 ευρώ το λίτρο στην Κέρκυρα και 0,952 ευρώ στις Κυκλάδες.

 

Γιατί αυξάνονται οι τιμές

Η αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κρίση στη Βενεζουέλα καθώς και ένας συνδυασμός παραγόντων στις διεθνείς αγορές, έχουν εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως.

 

Αναλυτές προειδοποιούν πως η επιδείνωση της κρίσης στην Βενεζουέλα δημιουργεί κινδύνους στην προσφορά, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της συμφωνίας του καρτέλ ΟΠΕΚ-Ρωσίας για ταβάνι στην παραγωγή.

 

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου ανέρχονται κατά 73 σεντς ή 1% στα 70 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, μειώθηκαν κατά 63 σεντς ή 0,8% στα 75,54 δολάρια το βαρέλι.

 

Έκτη ακριβότερη χώρα παγκοσμίως η Ελλάδα!

Με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Global Petrol Prices η Ελλάδα, με 1,89 δολάρια το λίτρο, έχει την 6η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο – συγκατοικεί στην ίδια θέση με τη Δανία. Πιο «τσιμπημένη» είναι η τιμή της βενζίνης σε Ισλανδία (2,10 δολάρια το λίτρο), Χονγκ Κονγκ (2,09 δολάρια), Νορβηγία (1,99 δολάρια), Μονακό (1,95 δολάρια) και στις Κάτω Χώρες (1,94 δολάρια). Σημειώνεται πως η κατά μέσο όρο τιμή της βενζίνης στον κόσμο ανέρχεται σε 1,15 δολάρια ανά λίτρο.

 

Πηγή: Monenews.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ