Αυξήθηκαν τα φέσια του Δημοσίου -Γι’ αυτό μετατέθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Λίαν αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία του ΓΛΚ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, καθώς ενώ θα έπρεπε να έχουν περιοριστεί, σημείωσαν αύξηση στα 3,409 δισ. ευρώ.

 

 

Την ώρα που η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι η τόνωση της οικονομίας περνά μέσα κι από την εξόφληση των κρατικών χρεών- ούτως ή άλλως υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για πλήρη αποπληρωμή ως τον Αύγουστο- τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

 

 

Κι αυτό που προβληματίζει είναι ότι το «φούσκωμα» δεν οφείλεται στους συνήθεις… υπόπτους, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ, αλλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα νοσοκομεία.

 

 

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το Μάρτιο έφτασαν στα 2,734 δις ευρώ από 2,620 δις ευρώ το Φεβρουάριο και μόνο λόγω του ότι περιορίστηκε το stock των εκκρεμών επιστροφών φόρου στα 675 εκατ. από 776 εκατ. ευρώ, περιορίστηκε το πρόβλημα.

 

 

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι ΟΤΑ ανέβασαν τα χρέη τους στα 326 εκατ. Ευρώ (από 273 εκατ. ευρώ), τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα στα 389 εκατ. Ευρώ (από 352 εκατ. Ευρώ), τα νοσοκομεία στα 529 εκατ. Ευρώ (από 439 εκατ. Ευρώ), ενώ αίσθηση προκαλεί ότι και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται με οφειλές 71 εκατ. Ευρώ.

 

http://newsone.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ