Camel Spider: Είναι επικίνδυνο ή όχι το περίεργο είδος αράχνης που εμφανίστηκε στην Κορινθία;

Αναστάτωση στους κατοίκους της Κορινθίας, των Τρικάλων και του Ναυπλίου έχει φέρει ένα ιδιαίτερα περίεργο είδος αράχνης που ονομάζεται «camel spider» και έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή του.

 

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

 

Μπορεί η όψη του εν λόγου είδους να είναι τρομακτική αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα ζώο ακίνδυνο όπως αναφέρει μιλώντας στο newsbeast.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΜΒΓ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Χατζάκη. 

 

Η camel spider, εξηγεί η Μαρία Χατζάκη, ανήκει στα γαλεώδη (ένα γένος αραχνίδιων αρθροπόδων) και θεωρείται ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Είναι στην ουσία ξαδέρφια των αραχνών όπως και οι σκορπιοί.

 

«Δεν είναι καθόλου επικίνδυνα ζώα. Υπάρχουν αλλά είναι αρκετά σπάνια. Βρίσκονται συνήθως μέσα στο χώμα και ζουν εκεί. Είναι νυχτόβια και δεν θα τα δει κανείς να τα δει πάνω σε φυλλωσιές. Βρίσκονται συχνά σε εργοτάξια σε σημεία δηλαδή όπου έχουν σκαφτεί» σημειώνει.

 

 

Τα συγκεκριμένα ζώα που μοιάζουν και είναι συγγενικό είδος των αραχνών μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο αλλά δεν είναι επιθετικά.

 

«Εάν για παράδειγμα βρεθούν κοντά σε κάποιον άνθρωπο μπορούν να τον τσιμπήσουν με τις δαγκάνες τους χωρίς όμως να του προκαλέσουν ζημιά» επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΜΒΓ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

Σημειώνεται πως η camel spider τρέφεται κυρίως με άλλα μικρά έντομα.

 

Ζει σε ερημικές, ημι-έρημες περιοχές και στέπες. Προτιμά την ξηρή γη όπως επίσης και τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Το σώμα της camel spide αποτελείται από την κοιλιά, το στήθος, το κεφάλι, είναι καλυμμένο με ανθεκτικό κέλυφος. Έχει οκτώ πόδια. Τα οπίσθια πόδια είναι λίγο μακρύτερα από τα μπροστινά και με τη βοήθειά τους αναπτύσσει ταχύτητα και κάνει άλματα σε απόσταση περίπου ενός μέτρου.