Chiara Ferragni: Το συγκινητικό γράμμα προς τον νεότερο εαυτό της και οι αντιδράσεις για το «γυμνό» φόρεμά της

Το γυναικείο σώμα δεν πρέπει ποτέ να δημιουργεί μίσος ή ντροπή»: Έτσι ξεκίνησε η Chiara Ferragni τον λόγο της ως παρουσιάστρια του Φεστιβάλ του Sanremo, πριν διαβάσει την επιστολή που έγραψε στον νεότερο εαυτό της, με κύριο μήνυμά του την αγάπη και την πίστη στον εαυτό μας.

«Γεια σου μικρή μου. Σκέφτηκα να σου γράψω ένα γράμμα. Κάθε φορά που σε σκέφτομαι, μου έρχεται να κλάψω. Δεν ξέρω το γιατί. Ίσως, επειδή μου λείπεις, ίσως επειδή θα ήθελα να σε βγάλω λίγο πιο έξω και να σου δείξω πώς είναι η ζωή μου τώρα. Να σου δείξω ποια είμαι σήμερα. Ξέρεις, πολύς κόσμος με γνωρίζει και μου ζητά να βγάλουμε μαζί φωτογραφίες. Είναι ωραία αίσθηση να σε θαυμάζουν εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμα κι αν δεν αρέσεις σε όλους, αλλά τελικά νομίζω πως ο εαυτός μου, πλέον, μου αρέσει. Είναι κι αυτό μια καλή αρχή.

 

Θέλεις να μάθεις λίγα πράγματα για το μέλλον σου;

 

Πάντα προσπαθούσα να σε κάνω υπερήφανη. Ό,τι κι αν κάνω, το κάνω για εσένα. Για το μικρό κορίτσι που ήμουν κάποτε. Υπάρχει, όμως, κάτι που με κάνει να νιώθω άσχημα. Σε κάθε φάση της ζωής μου, όταν έκλαιγα στο δωμάτιό μου ή περπατούσα στα πιο σημαντικά κόκκινα χαλιά, υπήρχε πάντα μια συγκεκριμένη σκέψη στο μυαλό μου: “Δεν είμαι αρκετή”.

Κάθε φορά που το σκέφτομαι, θέλω να σε πάρω αγκαλιά, γιατί καταλαβαίνω πως όταν σκέφτομαι κάτι αρνητικό για εμένα, το σκέφτηκα και για εσένα. Και εσύ δεν το αξίζεις.

 

Οπότε, θέλω πρώτα να σου πω αυτό: Είσαι αρκετή. Πάντα ήσουν. Όλες εκείνες τις φορές που δεν ένιωσες αρκετά όμορφη, αρκετά έξυπνη, αρκετά καλή, αρκετά σε οτιδήποτε, ήσουν. Και ξέρεις πόσες στιγμές θα νιώσεις έτσι; Πάρα πολλές. Αυτή η στιγμή είναι μία τέτοια. Και είναι φυσιολογικό. Πάντα οι πιο σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται στο μυαλό μας και τίθενται απέναντι στον εαυτό μας.

 

Οπότε ας ξεκινήσουμε, μικρή Chiara, να μιλάμε για τη ζωή σου. Ξέρεις, μεγαλώνοντας, θα ζήσεις ένα σωρό εμπειρίες. Θα υπάρξουν πάρα πολλές στιγμές ευτυχίας και πάρα πολλές στιγμές φόβου και άγχους. Θέλεις να σου πω τι έμαθα από αυτό; Απόλαυσε τις στιγμές, ζήσε τις με όλο σου το είναι. Κλάψε, θύμωσε, φώναξε αν το έχεις ανάγκη. Είναι κομμάτι της ζωής σου και, περισσότερο από όλα, είναι κομμάτι του εαυτού σου.

Ζήσε αυτές τις στιγμές στο έπακρο. Χωρίς φόβο. Ο φόβος είναι ένα κακό συναίσθημα, που θα σε συντροφεύει πολλές φορές. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντα μέσα σου. Και ξέρεις τι έμαθα; Όταν κάτι σε τρομάζει, αυτό είναι πιθανότατα το σωστό πράγμα να κάνεις. Επειδή, μόνο όταν ρισκάρεις, νικάς», αναφέρει και συνεχίζει μιλώντας στον εαυτό της, στην κόρη της, αλλά και σε κάθε νέα γυναίκα.

 

»Θα γίνεις μητέρα μια μέρα. Παράξενο, δεν είναι; Το πιο παράξενο είναι πως θα είσαι, όμως, πάντα το ίδιο άτομο, με τις ίδιες ανασφάλειες. Βλέπεις τους γονείς σου και θεωρείς πως τα ξέρουν όλα. Πως είναι αλάνθαστοι, μα μεγαλώνουν κι αυτοί μαζί σου. Θα είναι εύκολο να είσαι γονιός; Ποτέ.

 

Είναι η πιο δύσκολη δουλειά. Μόνο τα παιδιά σου θα μπορούν να σε κρίνουν για αυτή. Θα νιώθεις συχνά ένοχη επειδή έχεις κι άλλα όνειρα εκτός από την οικογένεια. Βλέπεις, η κοινωνία μας μάς έχει διδάξει ότι όταν γίνεσαι μητέρα είσαι απλώς… μητέρα. Έχεις μόνο αυτή την ταυτότητα.

 

Πόσες φορές η κοινωνία μάς έχει κάνει να νιώσουμε ενοχές, επειδή ως μητέρες μένουμε μακριά από τα παιδιά μας, ακόμα και όταν είμαστε στη δουλεια; Συνέχεια. Πότε συμβαίνει αυτό για τους άνδρες; Ποτέ.

 

Αλλά σου λέω ένα πράγμα: αν κάνεις πάντα το καλύτερο για τα παιδιά σου, διώξε κάθε αμφιβολία. Είσαι καλή μητέρα, όχι τέλεια αλλά αρκετά καλή. Γιόρτασε τις μικρές και μεγάλες επιτυχίες. Ποτέ μην μειώνεις τον εαυτό σου, μπροστά σε κανέναν. Εμείς, οι γυναίκες γινόμαστε “μικρές” ακόμα και μπροστά σε ανασφαλείς άντρες.

 

Ως γυναίκα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις πολλές μάχες και να δουλέψεις πιο σκληρά. Όσο για το σώμα: αν το κρύψεις είσαι “καλόγρια”, αν το δείξεις είσαι “σκύλα”. Αμφισβήτησε τις προκαταλήψεις. Το να είσαι γυναίκα δεν είναι περιορισμός, πες το σε όλους τους φίλους σου και παλέψτε μαζί για να αλλάξουμε τα πράγματα, προσπαθώ κι εγώ αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να σε αγκαλιάσω μικρή Chiara και να σου πω ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Είμαι περήφανη για σένα», κατέληξε.

 

Ο σάλος με το γυμνό φόρεμά της

 

Οι εμφανίσεις της γνωστής επιχειρηματία και fashionista στο Φεστιβάλ του Sanremo, έστειλαν – μαζί με τον λόγο της – πολλά μηνύματα, για τη γυναικεία ενδυνάμωση. Ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι που εστίασαν μόνο στην εμφάνισή της και σχολίασαν αρνητικά το αστραφτερό σύνολο που επέλεξε να φορέσει, για να μιλήσει στο κοινό. Η ίδια, πριν από την ομιλία της, διευκρίνισε πως δεν είναι γυμνή, αλλά το σώμα της ήταν βαμμένο.