Δείτε online αν είναι δασικό το οικόπεδό σας

Έως τα τέλη Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για τους δασικούς χάρτες οι κάτοικοι των περιοχών, όπου η ανάρτηση των δασικών χαρτών ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η ρύθμιση αφορά και κατοίκους εξωτερικού.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) , με τη ρύθμιση αυτή δίνεται περισσότερος χρόνος στους πολίτες για να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί:

 

  • ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης
  • αίτηση πρόδηλου σφάλματος

 

  • αίτηση εξαγοράς ή χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών, για τα λάθη που εντοπίζουν στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, καθώς φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, περιοχές κατοικημένες ή αγροτικές.

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος να δει τον δασικό χάρτη; Στην ιστοσελίδα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κτηματολογίου (www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στην αεροφωτογραφία ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν μπορεί να εντοπίσει το ακίνητο τότε θα πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια στα σημεία ανάρτησης των δασικών χαρτών. 

 

Προσοχή! Αν το οικόπεδο εμφανιστεί να είναι δασικό τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίρρηση. Το έντυπο βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα. Για να κατοχυρωθεί η αντίρρηση, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό (που ξεκινά από τα 10 ευρώ και ξεπερνά τις 3.000 ευρώ), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης. Σε κάποιες περιπτώσεις το τέλος δεν είναι απαραίτητο: σε περιπτώσεις εποικισμών, σε περιπτώσεις όπου δεν έχει καταχωριστεί μια εκκρεμής πράξη χαρακτηρισμού, σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ