Δεκάδες δονήσεις στον Κορινθιακό εν μέσω σεισμικής άπνοιας: Γιατί ανησυχεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες οι σχετικά μικρού μεγέθους σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον Κορινθιακό Κόλπο το τελευταίο διάστημα...

 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο περίπου από τις 15 Σεπτεμβρίου καταγράφεται μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη εστία, η οποία μετρά περί τους 50 σεισμούς με μέγεθος κλιμακούμενο που έχει φτάσει τα 3,4 και τα 3,8 Ρίχτερ.

 

Οπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από προχθές (24/9) στις 12:14 και συνεχίστηκε μέχρι χθες στις 12:18. Στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκαν συνολικά 39 σεισμικές δονήσεις. Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός που σημειώθηκε ήταν στα 3,8 ρίχτερ και ο μικρότερος 1,0 ρίχτερ.

 

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα στον Κορινθιακό και τις προηγούμενες μέρες.

 

Ερωτηθείς για το αν το φαινόμενο εμπνέει ανησυχία, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε στον "Ελεύθερο Τύπο" ότι "εκείνο το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι, πρώτον, έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα η οποία επιμένει εδώ και πολλές ημέρες στην ίδια περιοχή. Δεύτερον, βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση των μεγεθών, μέχρι προχθές το μεγαλύτερο μέγεθος που είχε σημειωθεί ήταν 3,4 Ρίχτερ. Προχθές τη νύχτα έκανε και άλλο σεισμό 3,4 και μετά έφτασε μέχρι τα 3,8 Ρίχτερ", τονίζει.

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, "όταν, λοιπόν, έχουν μια σεισμική δραστηριότητα η οποία επιμένει επί μέρες σε ένα συγκεκριμένο σημείο και βλέπουμε και τα μεγέθη σταδιακά να μεγαλώνουν, τότε το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται. Δεν λέω ότι θα γίνει 100% ισχυρότερος σεισμός, αυξάνεται όμως το επίπεδο του κινδύνου. Ετσι σκεφτόμαστε στη σύγχρονη σεισμολογία".