Δεκάδες τραυματίες και ζημιές σε κτίρια από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου

Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αλβανίας, ενώ ζημιές υπέστησαν πολλά κτίρια από τους δύο σεισμούς που ταρακούνησαν το απόγευμα του Σαββάτου τη γειτονική χώρα.

 

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή κοντά στο Δυρράχιο, περίπου 33 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, πρωτεύουσα της Αλβανίας.

 

Ακολούθησε και δεύτερος σεισμός 5 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση. Εικόνες πανικού εκτυλίχθηκαν σε πόλεις της γειτονικής χώρας.

 

Από τους δύο σεισμούς τραυματίστηκαν 105 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπ. Υγείας της Αλβανίας. Από αυτούς, οι 74 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

 

Για τουλάχιστον 68 τραυματίες έκανε λόγο η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα.

 

«Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στην Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια. Οι προκαταρκτικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι τραυματίστηκαν 68 άτομα, ευτυχώς δεν έχουμε θύματα», ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Albanian Daily News.

 

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας,  τουλάχιστον 46 κτίρια υπέστησαν ζημιές. Περίπου 130 σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές και ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φιέρι και Ελμπασάν.

 

Το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρά τις ρωγμές που έχουν εμφανιστεί σε ορισμένα σχολεία, τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά τη Δευτέρα.

Από τους σεισμούς σημειώθηκαν, επίσης, κατολισθήσεις στον δρόμο Καβάγια – Δυρράχιο.

 

Σε ηρεμία, αλλά και επαγρύπνηση κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, σε δηλώσεις τους από το Δυρράχιο.

 

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί επειδή ζούμε σε μια προβληματική περιοχή. Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες αναφορικά με τις σεισμολογικές υπηρεσίες προκειμένου να προετοιμαστούμε για κάθε κατάσταση. Τώρα είναι η ώρα να είμαστε σε επαγρύπνηση», δήλωσε ο Αλβανός πρόεδρος.

 

Καθησυχαστικός για το εάν υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, μετά τους δύο σεισμούς στην Αλβανία.

 

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο One Tv, εξήγησε ο πρώτος σεισμός στην Αλβανία ήταν επιφανειακός, ενώ ο δεύτερος πιο ισχυρός με μεγάλο εστιακό βάθος.

 

«Δεν είναι σεισμογενής η περιοχή. Ωστόσο στην Αλβανία υπήρχαν κάποιοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Δεν ξέρουμε τη διάταξη των ρηγμάτων γιατί η περιοχή είναι πεδιάδα και θαλάσσιος χώρος», εξήγησε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι ευτυχώς δεν είχαμε θύματα.

 

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως σε Ήπειρο, Κέρκυρα και τα νησιά του Ιονίου καθώς βρίσκονται κοντά στα επίκεντρα των σεισμών.

 

«Ωστόσο αυτή η ρηξιγενής ζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο. Το φαινόμενο εξελίσσεται. Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος κίνδυνος, ιδιαίτερα για τον ελληνικό χώρο», ανέφερε ο σεισμολόγος.

 

Το υπ. Εξωτερικών εξέφρασε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην Αλβανία για τον διπλό σεισμό.

 

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας που δοκιμάζονται από το σεισμό που έπληξε τη χώρα», αναφέρεται σε μήνυμα στο Twitter που ανήρτησε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών.

 

Παράλληλα, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

 

ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ