Διακοπή ρεύματος: Ένας ελλαττωματικός διακόπτης προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Αττική

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής, την Τετάρτη. 

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014, συμβάν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης.

 

 

Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία. 

 

 

Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα.

 

 

Η βλάβη ενός τόσο καινούριου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο, σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

 

 

Από σήμερα, Πέμπτη, ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης,προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και οι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα.

 

 

«Με απόφαση της Διοίκησης από τα τέλη του 2017, άλλωστε, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς  ε όλη την Ελλάδα.

 

 

Η αναλυτική διερεύνηση του χθεσινού γεγονότος συνεχίζεται και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν», καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ