Διακρίσεις και μετάλλια από την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα στο Τόκιο

Δυναμικά ξεκίνησαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, έχοντας στο πλευρό τους τον ΟΠΑΠ, Μέγα Χορηγό της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

 

Στην πρεμιέρα των αγώνων, ο ξιφομάχος Πάνος Τριανταφύλλου και ο κολυμβητής Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης χάρισαν στην Ελλάδα δύο χάλκινα μετάλλια. Ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο ήρθε από τον Δημήτρη Μπακοχρήστο στην άρση βαρών, τη δεύτερη ημέρα των αγώνων. Πρόκειται για τρεις αθλητές που είχαν πανηγυρίσει παραολυμπιακά μετάλλια και στο Ρίο.

 

Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού στο Τόκιο  άρχισε στις 24 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί 5 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν συνολικά 44 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και 4 συνοδοί αθλητές, οι οποίοι αγωνίζονται σε 11 αθλήματα.  Συγκεκριμένα, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αγωνίζονται σε Στίβο, Κολύμβηση,  Άρση Βαρών σε πάγκο, Μπότσια, Ξιφασκία με Αμαξίδιο, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Αντισφαίριση με Αμαξίδιο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ποδηλασία και  Τζούντο.

 

Τι δηλώνουν οι τρεις  «χάλκινοι» παραολυμπιονίκες

 

Ο Πάνος Τριανταφύλλου αναδείχθηκε νικητής στον μικρό τελικό της Σπάθης κατηγορίας Β και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με αυτό το μετάλλιο. Χάλκινο μετάλλιο στους τρίτους μου Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από τόσες δυσκολίες στην προετοιμασία μας, λόγω της πανδημίας, κάναμε το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε. Ελπίζω όλη η ελληνική αποστολή να τα πάει περίφημα και με πολλά χρυσά μετάλλια», τόνισε ο Έλληνας πρωταθλητής.

 

Ο Πάνος Τριανταφύλλου

 

Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κέρδισε το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στα 100 μ. ελεύθερο S8. «Από τον προκριματικό φάνηκε ότι ήμουν σε καλή κατάσταση. Στον τελικό ήμουν αρκετά σφιγμένος. Οι δυνατότητές μου ήταν για κάτι παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα με χαροποιεί ιδιαίτερα και κοιτάζω μόνο μπροστά. Έχω άλλες δύο κούρσες, στις οποίες θα συγκεντρωθώ και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό», δήλωσε ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης.

 

Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης

 

Ο επίσης «ασημένιος» αρσιβαρίστας Δημήτρης Μπακοχρήστος, ο οποίος αγωνίζεται στην κατηγορία των 54 κιλών, σήκωσε 165 κιλά. Σε δηλώσεις του σημείωσε: «Είμαι βαθιά συγκινημένος, είμαι πάρα πολύ περήφανος, γιατί είναι το δεύτερο μετάλλιο στους δεύτερους Παραολυμπιακούς Αγώνες που παίρνω μέρος. Παρά τα προβλήματα με τον COVID-19 και με τους τραυματισμούς  που είχα, το παλέψαμε και κατάφερα να ανέβω στο βάθρο. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που είναι στην αποστολή και ήρθανε στο Τόκιο καλή επιτυχία».

 

Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος

 

Διεκδικούν ξανά μια θέση στο βάθρο

 

Στους αγώνες του Ρίο, το 2016, η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει  13 μετάλλια (5 χρυσά, 4 αργυρά, 4 χάλκινα), καταλαμβάνοντας την 24η θέση στον πίνακα μεταλλίων. Ήταν η 2η καλύτερη θέση στην ιστορία της ελληνικής αποστολής, μετά την 20η στο Πεκίνο.

 

Οκτώ από τους πρωταγωνιστές του Ρίο βρίσκονται και στο Τόκιο. Πρόκειται για τους ήδη μεταλλιούχους Πάνο Τριανταφύλλου, που ήταν «ασημένιος» στο Ρίο, τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη που είχε πάρει χρυσό μετάλλιο στους προηγούμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες,  τον Δημήτρη Μπακοχρήστο, ο οποίος είχε κερδίσει χάλκινο  μετάλλιο στο Ρίο, καθώς και πέντε άλλους αθλητές που διεκδικούν μια  θέση στο βάθρο και αυτή τη φορά.

 

Είναι οι:

 

  • Θανάσης Κωνσταντινίδης, ο οποίος  είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στην Σφαιροβολία F32 και ασημένιο μετάλλιο στην Κορίνα F32 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
  • Μανώλης Στεφανουδάκης, ο οποίος είχε αναδειχθεί «χρυσός» στον Ακοντισμό
  • Σε Τζον Φερνάντες, ο οποίος είχε ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στη Σφαιροβολία F53
  • Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο οποίος είχε κερδίσει ασημένιο μετάλλιο στο ατομικό Μπότσια και χάλκινο στο ομαδικό
  • Άννα Ντέντα, η οποία ήταν μέλος της «χάλκινης» ομάδας του ομαδικού Μπότσια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ