Δικαστήρια Κορίνθου - Το έγκλημα που πάγωσε όλη την Ελλάδα

Στις 23 Νοεμβρίου του 1994 - πριν από σχεδόν 20 χρόνια -  έπεσε η αυλαία σε ένα έγκλημα που πάγωσε την Ελλάδα. 

 

Το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου επέβαλλε στον Μανώλη Δουρή ισόβια συν 21 χρόνιαγια το βιασμό και τη δολοφονία του 7χρονου γιου του, Νικόλαου Δουρή. 

 

Εικοσί επτά μήνες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου του 1996, ο «παιδοκτόνος της Ερμιόνης» βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του. 

 

Το έγκλημα του Μανώλη Δουρή - η σεξουαλική κακοποίηση και η δολοφονία του μικρού παιδιού του - έμεινε στα χρονικά και στην συνείδηση του κόσμου ως η «πρώτη» παιδοκτονία, όχι επειδή ήταν αλλά λόγω της τεράστιας κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι και σήμερα, ο χαρακτηρισμός «Δουρής» δίνεται σε παιδόφιλους και δολοφόνους παιδιών. 

 

To έγκλημα που σόκαρε και πάγωσε την Ελλάδα

 

Το έγκλημα της Ερμιόνης στις 31 Δεκεμβρίου του 1993 ήρθε να συνταράξει το Πανελλήνιο. Ο 6χρονος Νίκος, γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή βρέθηκε νεκρός αφού πρώτα είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Εκείνο το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ο εξάχρονος Νίκος εξαφανίστηκε από την γειτονιά που έπαιζε, κάνοντας τους γονείς και τα έξι αδέλφια του ανησυχήσουν.

 

Η οικογένεια Δουρή κάλεσε την αστυνομία για να δηλώσει την εξαφάνιση του παιδιού τους. Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση, καθώς και από όλη την τοπική κοινωνία της Ερμιόνης, που «χτένιζαν» την περιοχή για να εντοπίσουν τον μικρό Νίκο. Τελικά ο πατέρας του Μανώλης, μαζί με έναν γιο του βρήκαν νεκρό τον εξάχρονο. Το πτώμα του ήταν κρυμμένο σε έναν μαντρότοιχο αλάνας, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της οικογένειας.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, το παιδί είχε πεθάνει από ασφυξία, καθώς ο δράστης του είχε κλείσει τη μύτη και το στόμα, αφού πρώτα το είχε βιάσει. Ο πόνος της οικογένειας ήταν αβάσταχτος, με τον πατέρα του να θρηνεί σπαρακτικά μπροστά στις κάμερες και να ορκίζεται ότι θα εκδικηθεί τον δολοφόνο του παιδιού του.

 

Η μεγάλη ανατροπή και η ομολογία του πατέρα

 

Το Πανελλήνιο παρακολουθούσε συγκλονισμένο τις πορείες της έρευνας και λίγο αργότερα σοκάρεται με την μεγάλη ανατροπή. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον πατέρα, ο οποίος ομολογεί για το έγκλημα. Οι αντιφάσεις που υπέπεσε στην κατάθεσή του και το γεγονός ότι βρήκε το πτώμα του παιδιού του σε ένα μέρος, το οποίο θα έψαχνε μόνο κάποιος που γνώριζε, έκανε τους αστυνομικούς να τον υποψιαστούν.