Δήμος Κορινθίων: Η προεκλογική εικόνα και το... "καμπανάκι"

 

Με την εκπνοή της προθεσμίας των ηλεκτρονικών δηλώσεων των υποψηφιοτήτων για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 23:59 της 31ης Αυγούστου, μοιάζει να σήμανε το “καμπανάκι” του τελευταίου γύρου της προεκλογικής περιόδου και στο Δήμο Κορινθίων. Από το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου οι ηγέτες των πέντε συνδυασμών, που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών της Κορίνθου, μαζί με τα επιτελεία τους και φυσικά τους υποψηφίους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους καλούνται να “ανοίξουν” όλα τα χαρτιά τους, προκειμένου να καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η δική τους πρόταση είναι η ενδεδειγμένη για τη διοίκηση του Δήμου, τα επόμενα πέντε χρόνια. Όσο για τους ψηφοφόρους, αυτό που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους αυτή τη στιγμή, στην έναρξη του τελευταίου γύρου της προεκλογικής περιόδου, είναι πως, όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, δηλαδή την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!..

 

Ως τώρα η προεκλογική περίοδος, εν μέσω καυσώνων, πυρκαγιών, θερινών διακοπών και διπλών εθνικών εκλογών, περισσότερο υπέβοσκε, παρά κυριαρχούσε στο ενδιαφέρον των πολιτών, όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο Δήμο Κορινθίων. Οι διπλές εθνικές κάλπες είναι αναπόφευκτο να επηρεάζουν και να δίνουν το στίγμα και την τάση με την οποία θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι τον “εκλεκτό” τους και σε Αυτοδιοικητικό επίπεδο. Οι κάλπες και στις δυο εθνικές εκλογές κατέδειξαν ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο: Το 2023 οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν κυβέρνηση με βάση την αποδοτικότητα της κυβέρνησης. Και είναι πέρα από βέβαιο ότι -και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές- με τον ίδιο τρόπο θα επιλέξουν την επόμενη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή του τόπου τους.

 

Στις εθνικές εκλογές, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε κατά την προηγούμενη τετραετία (2019-2023) και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που προέκυψαν, αλλά και να παράξει έργο, το οποίο είδαν οι πολίτες και γι’ αυτό την επέλεξαν. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, πορεύθηκε προς την κάλπη με δυο βασικά εργαλεία. Πρώτον, με τη “σιγουριά” της κυβερνητικής φθοράς, για την προηγούμενη κυβέρνηση (2019-2023), της Νέας Δημοκρατίας και την -ευλόγως κατ’ εκείνους- “δια περιπάτου” παράδοση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη λογική του “ώριμου φρούτου” και δεύτερον, με τις προσωπικές επιθέσεις -μερικές φορές στα όρια των ηθικών φραγμών- προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τακτική αυτή όμως, αποδείχθηκε “Χίμαιρα” για την αντιπολίτευση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση αντιπολίτευσης στη μεταπολιτευτική ιστορία και καταποντίστηκε με διαφορά 20 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, στη σκέψη και την επιλογή των πολιτών.

 

Σήμερα, στην εκκίνηση του τελευταίου γύρου των Αυτοδοικητικών εκλογών για το Δήμο Κορινθίων έχει διαμορφωθεί μια εικόνα, η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακά ποσοστά ομοιότητας με την αντίστοιχη εικόνα της περιόδου πριν από τις εθνικές κάλπες. Ο Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος ηγείται της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κορινθίων, έχει αυτοανακηρυχθεί σε “σίγουρο αυριανό Δήμαρχο” και, τόσο ο ίδιος, όσο και πρωτοκλασάτα στελέχη του συνδυασμού του, της “Πνοής Δημιουργίας”, επιδίδονται συχνά-πυκνά και σε κάθε ευκαιρία, σε έναν αγώνα προσωπικών επιθέσεων κατά του Δημάρχου, Βασίλη Νανόπουλου, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και με προσπάθεια μηδενισμού του όποιου έργου. Αλλά και με έναν πολιτικά ανορθόδοξο πόλεμο εμποδισμού του έργου στο Δήμο Κορινθίων, μέσω της μη προσέλευσης  της αντιπολίτευσης στις δυο πρώτες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και παρουσίας μόνο στην τρίτη, προκειμένου να “μπλοκάρουν” τις αποφάσεις και να μπορούν να επικαλούνται δήθεν “αδράνεια και αναποτελεσματικότητα” της Δημοτικής Αρχής. Και την τακτική αυτή ακολουθούν εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, ήδη!

 

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και εκ νέου υποψήφιος για τη δεύτερη θητεία του, συνεχίζει να είναι παραγωγικός κάθε μέρα, εργαζόμενος μεθοδικά και οργανωμένα, αδιαφορώντας για τις σειρήνες του λαϊκισμού, που ηχούν γύρω του, προσηλωμένος στη δέσμευσή του για αποτελεσματική Δημαρχιακή θητεία, μέσω του “οράματος Νανόπουλου για την Κόρινθο”, το οποίο και έχει εγκριθεί από τους δημότες της Κορίνθου, στις εκλογές του 2019. Έτσι, αυτό που ευλόγως ζητά, με νηφαλιότητα και σοβαρότητα από τους δημότες της Κορίνθου, είναι να του δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο βρίσκεται ήδη, σε πλήρη εξέλιξη και παραδίδεται κομμάτι-κομμάτι.

 

Η εικόνα που διαμορφώνεται λοιπόν, στον προεκλογικό στίβο του Δήμου Κορινθίων σήμερα, με το “καμπανάκι” του τελευταίου γύρου να ηχεί, είναι η ήρεμη δύναμη που ακούει στο όνομα του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου, να στέκει ατάραχη και στοχοπροσηλωμένη στο έργο της, το οποίο συνεχίζει να παράγει με αμείωτο ρυθμό, απέναντι στις λαϊκιστικές κορώνες αντιπολιτευτικού μηδενισμού και υπεροψίας για δήθεν “σίγουρη νίκη, τύπου Αλέξη Τσίπρα” από τον Νίκο Σταυρέλη. Δυστυχώς, η “Πνοή Δημιουργίας” του υποψηφίου κυρίου Σταυρέλη, όπως συμπεριφέρεται μέχρι σήμερα, θυμίζει εκστασιασμένους ιθαγενείς, που χοροπηδούν ανούσια γύρω από το τοτέμ της δημοτικής αρχής, επιτιθέμενοι ενίοτε, με μικρές πέτρες και ξερά κλαδιά, με τα οποία προσπαθούν να εξορκίσουν το επερχόμενο κακό, όπως αυτό που βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα…