Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων - 30 καθαρίστριες για 28 σχολεία

Με την αφορμή του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 12/9, το ΔΣ του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας, απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές...

 

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι “δεν θα υπάρξουν φέτος πρόσθετα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας” μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν. Διότι όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορωναιό, αλλά αντίθετα όπως προειδοποιούν οι υγειονομικοί, δίπλα στην πανδημία θα προστεθεί και η γρίπη, με άγνωστες συνέπειες στις ευάλωτες ομάδες.

 

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, έχουν καταργηθεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. διαγνωστικά τεστ-μάσκες). Και το κερασάκι στη τούρτα είναι η διεύρυνση του ωραρίου στα ολοήμερα σχολεία.

 

Ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, για 28 σχολεία εκ των οποίων 7 είναι ολοήμερα προσέλαβε 30 σχολικές καθαρίστριες.17 τρίωρες και 13 πεντάωρες. Δηλαδή όλες με μερική απασχόληση.

 

Αυτό το έγκλημα κρατάει χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού προσλαμβάνονται για 10 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι. Οι συμβάσεις τους είναι ορισμένου χρόνου και ο μισθός των 350 ευρώ είναι ασύμβατος με την ακρίβεια τις ανατιμήσεις που έχουν καταρρακώσει το λαό. Γίνονται λάστιχο για να προλαβαίνουν να καθαρίσουν.

 

Η κυβέρνηση και το υπουργείο μεταθέτουν στους δήμους την ευθύνη για τη καθαριότητα, χωρίς να τους ενισχύουν με επιπλέον χρηματοδότηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στη καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

 

Από την άλλη οι δήμοι αποδέχονται αυτή τη κατεύθυνση, χωρίς να διαμαρτύρονται, επιλέγοντας να διαθέσουν τους πόρους σε “άλλες ανάγκες”, μακριά από τις δικές μας, και των παιδιών μας. Έτσι οι διοικήσεις των δήμων ,πρωτοστατούν στην αντεργατικών πολιτική καταργώντας τη μόνιμη εργασία.

 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μετατρέπονται τα σχολεία σε υγειονομικές βόμβες. Εξυπηρετούν ξεκάθαρα τους απαράδεκτους νόμους για το “νέο σχολείο” της κυβέρνησης που στόχους έχει τη μείωση του “κόστους” λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της μόρφωσης, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών.

 

Πολύ σύντομα οι γονείς θα βάζουν βαθειά το χέρι στη τσέπη τους για τη καθαριότητα και τα λειτουργικά έξοδα, την ίδια ώρα που τα ανταποδοτικά τέλη γίνονται δυσβάσταχτα.

 

Η λύση στο πρόβλημα της καθαρότητας των σχολείων βρίσκεται στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα, με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.

 

Απαιτούμε:

 

  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης.

  • Να αυξηθεί ο αριθμός των καθαριστριών σε κάθε σχολείο και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

  • Να φροντίσει ο δήμος ώστε η μετακίνηση των εργαζομένων στη καθαριότητα που έχουν διοριστεί μακριά από το σπίτι τους να γίνεται με δημοτικά μέσα και έξοδα του δήμου.

 

Το σωματείο μας βρίσκεται εδώ και χρόνια δίπλα στις σχολικές καθαρίστριες και ότι έχουμε κερδίσει (πχ το γάλα και τα μέσα ατομικής προστασίας είναι αποτέλεσμα κοινού αγώνα.

 

Καλούμε σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.