Δημοσκόπηση: Τεράστια ανησυχία για πόλεμο με την Τουρκία – Πόσο… «φοβόμαστε» τους υπόλοιπους γείτονες;

Μεγάλος ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο - Οργή και ανησυχία για την στάση της Τουρκίας - Απογοήτευση για τους Ελληνικούς χειρισμούς - Πόσο... φοβόμαστε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία;

 

 

Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη από τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρός στα Ελληνοτουρκικά, και το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

Σε έρευνα που δημοσιεύσει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι Έλληνες φαίνεται να θερωρούν την Τουρκία τον νούμερο 1 εχθρό της χώρας και μάλιστα με… διαφορά από τον δεύτερο.

 

 

Σε σχετική ερώτηση, και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.

 

 

Από κει και πέρα, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47%, την ΠΓΔΜ το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.

 

 

 

Εδαφική ακεραιότητα

Στην έρευνα υπήρχε και ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες. Για την Αλβανία Ναι απάντησε το 27% και Οχι το 63%. Για την ΠΓΔΜ Ναι το 21% και Όχι το 69%. Για την Βουλγαρία Ναι το 5% και Όχι το 83%.

Κάπου εδώ η… χαλαρότητα τελειώνει, μιας και όταν πέφτει στο «τραπέζι» το όνομα της Τουρκίας, το 78% των πολιτών απαντά πως απειλούμαστε, ενώ το 17% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

 

 

 

Η ένταξη στην Ε.Ε

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών της Ε.Ε θα βελτιώσουν τις στάσεις του απέναντι στην Ελλάδα. Το «Ναι» κυριαρχεί για Αλβανία (56%), ΠΓΔΜ (57%), ενώ στην Τουρκία η κατάσταση είναι… «φουλ» απαισιόδοξη, καθώς το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η διπλωματία πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης σε ποσοστό 82% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών των Βλακανίων θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην περιοχή.

 

 

 

Φόβοι γα θερμό επεισόδιο και απογοήτευση για τη στάση της Ελλάδας

Το 67% των πολιτών δηλώνει πως ανησυχεί έντονα για ένα θερμό επεισόδιο για την Τουρκία, ενώ ένα  23% είναι πιο… αμέριμνο. Επίσης το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση»

 

 

newsit.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ