Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύει την Κυριακή η Public Issue για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το 44% των πολιτών εκτιμούν πως η Ελλάδα ενδέχεται να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Πιο συγκεκριμένα, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% εκτιμά ως απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας.

 

 

pp

Πηγή: Public Issue

Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ στους δέκα πολίτες (81%) εκτιμούν πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 74% πιστεύει πως το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών έγκειται στην αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

p

Πηγή: Public Issue

Ωστόσο, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (70%) πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

3

Πηγή: Public Issue

Εξάλλου, στην ερώτηση «Πού πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα “θερμό” επεισόδιο;», το 65% απαντά στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%. 

Όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, από εννιά μήνες σε 12, ενώ το 31% δηλώνει ότι διαφωνεί.

ppp

Πηγή: Public Issue

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Public Issue, το ΝΑΤΟ δεν μοιάζει να είναι και τόσο δημοφιλές, καθώς το 62% των πολιτών έχει αρνητική άποψη, έναντι 34% που εκφράζει θετική γνώμη. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων απαντά πως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει το αντίθετο.

9

Πηγή: Public Issue

Στον αντίποδα κινούνται οι απόψεις του κόσμου για τον Ελληνικό Στρατό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως εμπιστεύονται τον στρατό, ενώ ένα 17% δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.

 

cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ