Διώρυγα της Κορίνθου: Πόσες διελεύσεις πλοίων έγιναν τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί από τις αρχές Ιουλίου η ΑΕΔΙΚ, 100% θυγατρική του Υπερταμείου που διαχειρίζεται τη Διώρυγα της Κορίνθου, φέρνοντας νέα αναπτυξιακή πνοή και σημαντικά οφέλη  στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

 

Ήδη μέσα στον πρώτο μήνα (4/07-04/08), στο πλαίσιο της πρώτης φάσης επαναλειτουργίας της, η Διώρυγα της Κορίνθου αποδεικνύει τον κομβικό της ρόλο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, καθώς είναι η συντομότερη και ασφαλέστερη θαλάσσια οδός για πλοία ερχόμενα από λιμάνια του Ιονίου, της Αδριατικής, της νότιας Ιταλίας, αλλά και για τα πλοία που περνούν από τον πορθμό της Μεσσήνης με κατεύθυνση λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και αντίστροφα.

 

Τα πλωτά που έχουν πραγματοποιήσει διελεύσεις από τη Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου προέρχονται από 45 διαφορετικές χώρες με κυριότερες τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Εσθονία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία.

 

Σε αυτό το διάστημα, από την επαναλειτουργία της Διώρυγας, έχουν γίνει πάνω από 1.743 διελεύσεις πλωτών, εκ των οποίων 160 διελεύσεις εμπορικής κατηγορίας όπως φορτηγών πλοίων, δεξαμενόπλοιων και ρυμουλκών και 1.583 διελεύσεις τουριστικής κατηγορίας, δηλαδή κρουαζιερόπλοιων, επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

 

Σημειώνεται ότι, οι διελεύσεις στην τουριστική κατηγορία, στα Κρουαζιερόπλοια, στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, είναι αυξημένες σε ποσοστό 60%3% και 23%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 που η Διώρυγα ήταν σε πλήρη λειτουργία.

 

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο, που θα ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος και η διέλευση των πλοίων θα είναι πολύ περιορισμένη, η Διώρυγα θα διακόψει τη λειτουργία της για διάστημα λίγων μηνών, με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου.