Διπλό όφελος για τους μισθωτούς από 1η Ιανουαρίου – Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από 8 έως 141 ευρώ το κέρδος για τους μισθωτούς εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Τι θα κερδίσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

 

Διπλά ωφελημένοι θα είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, τόσο από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όσο και από κατάργηση του τουλάχιστον για το 2021 της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες μπορεί να δουν την αύξηση στο εισόδημά τους, από την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, το καλοκαίρι το 2021, ωστόσο θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος. Και αυτό διότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να στηρίξουν το 2021 την πραγματική οικονομία διοχετεύοντας σε αυτή όσο περισσότερη ρευστότητα είναι εφικτό.

 

Ο πρωθυπουργός χθες τόνισε ότι μπορεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που να ανακοινώθηκε να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να εξαιρούνται από το μέτρο οι δημόσιοι υπάλληλοι εντούτοις, παραμένει προτεραιότητα η μόνιμη κατάργησή του. Επιβεβαίωσε με λίγα λόγια την πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει το μέτρο. Αυτός είναι και ένας λόγος που τελικά οι παρεμβάσεις ήταν στοχευμένες και όχι ευρύτερες, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να μονιμοποιηθεί το μέτρο και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

 

Από το πακέτο των φοροελαφρύνσεων μένουν εκτός οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης εφόσον το εισόδημα τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ Είναι  χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους  σε βάθος τετραετίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ