Ε, ρε γλέντια! Βγήκαν οι γουρουνοπούλες στο Λουτράκι (Εικόνες)

Το πανηγύρι της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι, εκτός από μεγάλη θρησκευτική εορτή, είναι και η αφορμή για να πάρουν οι ψησταριές και οι σούβλες φωτιά. Και τα μαγαζιά που ειδικεύονται στο κρέας έχουν την τιμητική τους. Κάθε χρόνο, την παραμονή και ανήμερα της Παναγίας, η παράδοση στο Λουτράκι, θέλει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος...

 

Μπορεί σε πολλούς, το κρέας να μη λείπει από την εβδομαδιαία διατροφή τους, όμως υπάρχουν και αυτές οι ημέρες: Που το ψητό, απενοχοποιείται και λαμβάνει σχεδόν γιορτινή διάθεση. Επειδή όμως αυτές οι ημέρες είθισται να είναι μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης, το ζητούμενο είναι η ποιότητα και φυσικά η τέχνη.

 

Το γουρουνόπουλο γάλακτος με την κριτσανιστή πέτσα και το ζουμερό κρέας να αχνίζει είναι μια από τις  μικρές πολυτέλειες της ζωής. Η αντίθεση της υφής σε μια μπουκιά είναι η πεμπτουσία της γευστικής ηδονής. Η λεπτή γεύση του άπαχου χοιρινού κρέατος και η αλμυρή και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση της πέτσας που κάνει κρακ στη δαγκωματιά, σε στέλνει στον παράδεισο και πίσω για την επόμενη. Έτσι απλό, λιτό, χωρίς τίποτα άλλο να χρειάζεται να συνοδεύσει ή να περιπλέξει την μαγεία αυτής της σχεδόν πρωτόγονης συνταγής. Άντε, ίσως μια καλή μουστάρδα Dijon ή English, αλλά μέχρι εκεί. Όλη η μαεστρία, στο ψήσιμο. Χωρίς ουσιαστική μαγειρική. Χωρίς “συνταγή”, υλικά, μπλεξίματα και άγνωστες λέξεις. Μόνο η καλή πρώτη ύλη να αναδεικνύει την αξία της  μέσα από μερακλίδικο, τεχνικό ψήσιμο στη σούβλα ή στο φούρνο.

 

Αν θέλεις λοιπόν να βιώσεις μία πραγματική και ποιοτική εμπειρία κρεατοφαγίας στο σπίτι, δεν έχεις παρά να πας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης του Λουτρακίου και να ακολουθήσεις την όσφρησή σου, που θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, ανάμεσα στο cafe 45 και το κοσμηματοπωλείο του Βλάσση. Εκεί θα βρεις εκλεκτή γουρουνοπούλα γάλακτος στη σούβλα με τη συνταγή της επιτυχίας του kotostop που είναι το μαγαζί - σήμα κατατεθέν των Αγίων Θεοδώρων. Ζήτα από τα παιδιά που βρίσκονται εκεί, να δοκιμάσεις πριν την αγοράσεις, για να πειστεί και ο τελευταίος γευστικός σου κάλυκας για την ποιότητα του κρέατος και την τέχνη του ψήστη.

 

Φτιάχνεις μια σαλάτα, ρίχνεις λίγες πατάτες στο τηγάνι για να συνοδεύσεις το γουρουνόπουλο γάλακτος και μας ευχαριστείς μετά που στο προτείναμε!