Το είδαμε κι αυτό στην Κόρινθο: Γείτονες τσακώνονται για τους κάδους σκουπιδιών

Μία από τις μεγαλύτερες διαφωνίες σε γειτονιές στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι η θέση των κάδων απορριμμάτων.

 

Καβγάδες, τσακωμοί και... μετακινήσεις κάδων είναι σχεδόν καθημερινά φαινόμενα. Μάλιστα, σε τρεις περιπτώσεις, σε Αιγάλεω, Ηράκλειο Αττικής και στον δήμο Σικυωνίων Κορινθίας, χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. 

 

Συγκεκριμένα, πολίτες ζήτησαν τη μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη για να αλλάξει η χωροθέτηση κάδων απορριμμάτων στους δήμους Αιγάλεω, Ηρακλείου Αττικής και Σικυωνίων.

 

  • Σύμφωνα µε τους πολίτες, στη µία περίπτωση ο δήµος Αιγάλεω δεν είχε διαµορφώσει εσοχή για κάδο µπροστά σε νεόδµητη πολυκατοικία, µε αποτέλεσµα ο κάδος να µετακινηθεί από το σηµείο όπου βρισκόταν επί τριακονταετία και να τοποθετηθεί µπροστά σε γειτονική ιδιοκτησία.

 

  •  Στη δεύτερη περίπτωση, στον δήµο Ηρακλείου Αττικής, το πρόβληµα προέκυψε λόγω της µετακίνησης των κάδων από κατοίκους άλλων οδών, την ανεπάρκεια των κάδων, καθώς και την τοποθέτηση από τον δήµο κιγκλιδωµάτων οριοθέτησης σε θέσεις διαφορετικές από τις προβλεπόµενες. 

 

  • Στην τρίτη περίπτωση, στον δήµο Σικυωνίων Κορινθίας, ο κάδος µετακινήθηκε από την κεντρική πλατεία του οικισµού Ψαρί του εν λόγω δήµου, όπου βρισκόταν επί δεκαοκτώ έτη, κατόπιν προφορικής εντολής αντιδηµάρχου, µε αποτέλεσµα την επιβάρυνση γειτονικών κάδων µε απορρίµµατα καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η αποκοµιδή ήταν αραιή και οι κάδοι δεν πλένονταν. 

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε εγγράφως από τους δήµους τη διενέργεια αυτοψιών, τον επανέλεγχο της διαδικασίας χωροθέτησης των κάδων, την ορθολογική κατανοµή αυτών βάσει µελέτης κατανοµής κάδων και την αύξηση των κάδων, όπου αυτό ήταν αναγκαίο.

 

Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου, όλοι οι δήµοι διενήργησαν αυτοψίες και µετακίνησαν τους κάδους. 

 

Πού μπήκαν τελικά οι κάδοι 

 

  • Ο δήµος Αιγάλεω µετακίνησε τον κάδο στο γειτονικό οικοδοµικό τετράγωνο και δεσµεύτηκε να γίνεται εκ περιτροπής µετακίνηση αυτού στις τέσσερις γωνίες συµβολής οδών ανά µήνα. 

 

  • Ο δήµος Ηρακλείου οριοθέτησε τη νέα θέση του κάδου µε κιγκλίδωµα και τοποθέτησε επιπλέον κάδους για την αποσυµφόρηση της περιοχής από τον µεγάλο όγκο αστικών απορριµµάτων. 

 

  • Ο δήµος Σικυωνίων, τέλος, µετακίνησε τον κάδο εκτός του οικισµού, σε σηµείο που δεν ενοχλεί τους κατοίκους. 

 

Κανείς από τους τρεις δήµους δεν έστειλε στον Συνήγορο του Πολίτη τη ζητούµενη συνολική τεχνική µελέτη χωροθέτησης κάδων.