Ειδικό σχέδιο με πλωτό φράγμα για τις τσούχτρες στον Κορινθιακό

Με δίχτυ, που θα σχηματίσει ένα πλωτό φράγμα, σχεδιάζουν οι τοπικοί φορείς να... αναχαιτίσουν τις τσούχτρες οι οποίες πλημμύρισαν πέρυσι το καλοκαίρι τις ακτές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου.

 

 

Ο συναγερμός φέτος σήμανε από νωρίς, καθώς οι τσούχτρες άρχισαν ήδη να... κάνουν τα μπάνια τους στις παραλίες της Κορίνθου και της Πάτρας, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση σε λουόμενους και καταστηματάρχες.

 

Το καλοκαίρι του 2017 εξελίχθηκε σε «εφιάλτη» για πολλούς επαγγελματίες και σε ταλαιπωρία για τους παραθεριστές.

 

Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο σε ιδιαίτερα δημοφιλείς παραλίες όπως αυτή του Λουτρακίου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προωθηθεί από το δήμο της Κορίνθου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου φάκελος για το πρόβλημα, ο οποίος μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Οικονομίας και ζητείται έγκριση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την προμήθεια και τοποθέτηση των ειδικών διχτυών όπου χρειάζεται. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ.

 

Γιατί «πλημμύρισαν» οι θάλασσες με τσούχτρες

 

Σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), μία από τις παραμέτρους που έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη του πληθυσμού των μεδουσών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών.

 

Με βάση τοποθετήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, το πρόβλημα αποδίδεται και στη υπεραλίευση που αφανίζει τα ζώα τα οποία τρέφονται με μέδουσες.

 

Πάντως το φαινόμενο σίγουρα δεν είναι ελληνικό.

 

Σε σλοβένικη έρευνα που είχε εστιαστεί στην περιοχή της Αδριατικής, όπου το πρόβλημα είναι επίσης οξύ, διαπιστώνεται ότι οι τσούχτρες και τα άλλα συγγενικά ζελατινώδη θαλάσσια πλάσματα κάνουν την εμφάνισή τους εξαιτίας των ίδιων των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απότομη αύξηση στη συχνότητα των μεδουσών συνέπεσε με τον πολλαπλασιασμό των πλατφορμών άντλησης φυσικού αερίου στην Αδριατική, από μόνο μία το 1968, σε περίπου 140 σήμερα.

 

Πηγή:reader.gr