Είναι ασφαλές να απομακρύνουμε ένα κομμάτι τροφής με μούχλα και να καταναλώσουμε το υπόλοιπο;

Συχνά αν ένα λαχανικό ή αν ένα κομμάτι τυρί έχει μουχλιάσει σε κάποιο σημείο,αποφεύγουμε να τα πετάξουμε και αφαιρούμε το αλλοιωμένο κομμάτι. Ελάχιστες, όμως, είναι οι περιπτώσεις που μπορούμε με ασφάλεια να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο όταν κάποιο σημείο του έχει πιάσει μούχλα.

 

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, όταν στην επιφάνεια ενός τροφίμου υπάρχει μούχλα, η αλλοίωση είναι πιθανό να έχει προχωρήσει βαθιά και σε άλλα σημεία χωρίς αυτό να φαίνεται, επομένως δεν είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε.

 

Η μούχλα παράγει ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερικές επιπλοκές, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού ή αλλεργική αντίδραση. Μία από αυτές τις μυκοτοξίνες, η αφλατοξίνη, μπορεί να έχει ακόμη και καρκινογόνο δράση.

 

Πάντως εξαίρεση αποτελούν τα σκληρά τυριά. Ασφαλή προς κατανάλωση είναι η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό κίτρινο τυρί, ακόμα και αν σε κάποιο σημείο έχουν μούχλα. Για να τα καταναλώσουμε αρκεί να κόψουμε το αλλοιωμένο κομμάτι σε βάθος 2,5 περίπου εκατοστών.