Έκρηξη στη Βηρυτό: 6 χρόνια αφύλακτοι στις αποθήκες οι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, αποκάλυψε πως οι 2750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας που προκάλεσαν την έκρηξη στη Βυρητό, ήταν αφύλακτοι στο λιμάνι για 6(!) χρόνια, την ίδια στιγμή οι διασώστες ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια , ενώ η έκρηξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους και αφήνοντας πίσω περισσότερους από 4.000 τραυματίες.

 

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

 

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

 

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

 

Παγκόσμια συμπαράσταση

Αξιοσημείωτα μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης που φτάνει από όλο τον κόσμο, ενώ συνεχώς έρχονται και μηνύματα στήριξης από κυβερνήσεις. Η τραγωδία στη Βηρυτό έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία να σημειώνουν ότι εκτυλίσσεται σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας έχει καταβαραθρωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και σκηνικό πολιτικής έντασης.

 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα του Λιβάνου «μοιάζουν με φρικτή επίθεση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

 

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, για την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο περί έκρηξης «βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις «αξιωματούχων».

 

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Μοιάζει με φρικτή επίθεση».

 

Η κατάσταση είναι απελπιστική στα περισσότερα νοσοκομεία της Βηρυτού, λόγω των χιλιάδων τραυματιών που χρειάζονται νοσηλεία. Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου «Ραφίκ Χαρίρι» τόνισε στο BBC ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από γυαλιά. Εκκλήσεις για να παρασχεθεί αίμα απευθύνουν, την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Βηρυτού.

 

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

 

Έχει αξία να επισημανθεί ότι η καταστροφή που προκλήθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού είναι ανυπολόγιστη, καθώς ο Λίβανος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές για προμήθειες τροφίμων. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι τιμές των τροφίμων γνωρίζουν αύξηση έως και 80% τους τελευταίους μήνες.

 

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Από το 2014 βρισκόταν στο σημείο η αποθήκη

 

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

 

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

 

«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.

 

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ ο κυβερνήτης της Βηρυτού κλαίγοντας, ενώπιον δημοσιογράφων, μίλησε για εθνική τραγωδία ενώ παραλλήλισε την επικρατούσε κατάσταση με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ