Έλενα Κονομόδη: 25η Μαρτίου! Ημέρα ξεχωριστή, ημέρα εορτασμού μιας διπλής νέας αρχής

Η Άνοιξη είναι η νίκη της ζωής, η εποχή της επανάστασης, της ζωτικότητας. Η φύση αναγεννάται, βρίσκεται στο ανώτερο σημείο της ανθοφορίας της. Στην χώρα μας η αρχή της Άνοιξης είναι ταυτόσημη με την λαϊκή εξέγερση της επανάστασης του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και τα δύο σηματοδοτούν την νέα αρχή ενάντια στο παλαιό κατεστημένο μέσω της γέννησης.

 

Η παλιγγενεσία του 1821 είναι από τις σημαντικότερες επαναστάσεις γιατί οδήγησε στην γέννηση του Ελληνικού έθνους /κράτους. Είναι η πρώτη φορά που στην Ιστορία κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργείται ένα νέο κράτος με την μορφή του έθνους. Μια χούφτα από αυτόνομες κοινότητες που είχαν βρεί καταφύγιο στα βουνά και ζούσαν με τους δικούς τους κώδικες ενώθηκαν προς έναν σκοπό. Χωρίς ελευθερία η ζωή δε λογαριάζεται. Για αυτό και το παλλαϊκό αίτημα ήταν Ελευθερία ή θάνατος.

 

Ό,τι και αν ακολούθησε μετά το τέλος της Επανάστασης ως τις μέρες μας καθόλου δεν αμαυρώνει την σημασία και την αξία της. Απεναντίας το αίτημα της παραμένει διαχρονικό και αναγκαίο. Ταυτόχρονα γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το ευαγγελικό και χαρμόσυνο μήνυμα της σύλληψης του Θεανθρώπου, η αρχή της νέας ζωής, της αγάπης και της αλληλεγγύης για τους απανταχού χριστιανούς ορθόδοξους.

 

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!