Το ελληνικό χωριό της Πελοποννήσου που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες για έναν ξεχωριστό λόγο

Πολλά μέρη της Ελλάδας και δεκάδες χωριά της κρύβουν ενδιαφέρουσες ιστορίες που συνήθως τις μαθαίνουμε όταν τα επισκεφθούμε με αφορμή μια εκδρομή. Τότε συνειδητοποιείς πόσο ενδιαφέροντα πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στα πιο μικρά και άγνωστα μέρη της Ελλάδας που σε περιμένουν να τα εξερευνήσουν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα ελληνικό χωριό που έχει κάτι το ξεχωριστό. Ο λόγος για το χωριό Κρεμμύδια το οποίο λίγοι ξέρουν ότι έχει μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Και όχι άδικα όπως θα μάθουμε παρακάτω.

 

Το ελληνικό χωριό Κρεμμύδια που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες

 

Το χωριό Κρεμμύδια, λοιπόν, βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας σε μια πολύ όμορφο από άποψη φυσικού κάλλους περιοχή. Αν ξεκινήσεις για εκδρομή στην περιοχή θα το βρεις κάτι λιγότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά από την Πύλο και συγκεκριμένα στην Πυλία. Αν έχεις σαν βάση σου την Καλαμάτα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθείς εκεί και να γνωρίσεις ποιο είναι το χωριό που έχει μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Μπορεί επίσης να ακούσεις να το αποκαλούν Φουρτζοκρέμμυδα, Βελανιδιά ή Φούρτζη.

 

Αν λόγω ονόματος το μυαλό σου πάει σε κάτι σχετικό με τα κρεμμύδια και ότι γι’ αυτό το λόγο μπήκε στο βιβλίο Γκίνες τότε δεν μάντεψες σωστά. Το έτος 1999, λοιπόν, το όμορφο αυτό χωριό της Μεσσηνίας μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Για ποιο λόγο; Θεωρήθηκε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, ως το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επιστημόνων στο σύνολο των κατοίκων του!

 

Πιο συγκεκριμένα το βιβλίο αναφέρει ότι το ποσοστό αναλογίας επιστημόνων επί του γενικού πληθυσμού της κοινότητας ανερχόταν στο 30%! Ανατρέχοντας το μακρινό 1893 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί το σχολείο στο χωριό και έως το 1999 φαίνεται ότι όντως από εκεί αναλογικά έγινε και η μεγαλύτερη αποφοίτηση πτυχιούχων επιστημόνων οι οποίοι έφτασαν τους 810.

 

Κρεμμύδια ελληνικό χωριό

 

Πηγή φωτογραφίας: Google Maps

 

Αρκετά χρόνια πλέον αργότερα, δυστυχώς δεν λειτουργεί πλέον ούτε το μοναδικό δημοτικό σχολείο του χωριό λόγω έλλειψης μαθητών.

 

Μην ξεχάσεις:

Αν βρεθείς στα φημισμένα Κρεμμύδια, ρώτησε πού βρίσκεται και κάνε μια επίσκεψη στον Ταφικό Τύμβο στα Καμίνια. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αξιοθέατο από την Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκής εποχή.

 

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: messinia.mobi