Εμβόλιο AstraZeneca: Θα γίνεται σε όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούν πλέον να κάνουν στην Ελλάδα και τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς άλλαξαν οι οδηγίες.

 

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε πως επικαιροποιήθηκαν οι οδηγίες από την Επιτροπή Εμβολιασμού για το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο κρίνεται ασφαλές για όλες τις ηλικίες.

 

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι ασφαλές ανοσογόνο και αποτελεσματικό και προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου και βοηθάει στη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

 

Οι μελέτες αρχικά περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών και η Επιτροπή Εμβολιασμού στην Ελλάδα, αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου από 18 έως 64 ετών. Ωστόσο αυτές οι συστάσεις τροποποιήθηκαν και έχουν προδημοσιευθεί τρεις μελέτες για την αποτελεσματικότητα σε άτομα άνω των 65 ετών. Το ίδιο θα γίνει και στην χώρα μας είπε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Σημείωσε ακόμα, ότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού.

 

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca στηρίζεται τελευταία δεδομένα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει ακόμη 1.071.000 δόσεις του εμβολίου το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Παράλληλα, είπε πως «θα βοηθήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και θα αμβλύνει τα δύο συστήματα που είχαν δημιουργηθεί».

 

Σημειώνεται, πως το βράδυ της Κυριακής (7/3) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι θα χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

 

Η σύσκεψη ήταν έκτακτη, διήρκεσε αρκετές ώρες, οι επιστήμονες είδαν αναλυτικά τα νέα δεδομένα, μία μελέτη από τη Γερμανία, αλλά και τι γίνεται στις χώρες που χρησιμοποιούν ήδη στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ το εμβόλιο της AstraZeneca. Έτσι, αποφάσισαν να πουν το «ναι».

 

Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca έχουν ξεκινήσει ήδη για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών από τις 12 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα για τους εμβολιασμούς του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν οι ηλικιωμένοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ