Εμβόλιο: Γιατί έχει εμβολιαστεί μόνο ο ένας στους πέντε άνω των 80 ετών;

Ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα έχει πέσει απολύτως έξω το κατανοούν όλοι, έστω και αν η κυβέρνηση επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στην Κομισιόν, για την οποία όμως λέει ταυτόχρονα ότι τα πήγε καλά στο θέμα!

 

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» παρουσιάζουν σήμερα για του λόγου το αληθές δυο στοιχεία:

 

-Μπορεί η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται για τα στοιχεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει άλλη πραγματικότητα:

 

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών και άνω, στην περίοδο της δικής τους προτεραιοποίησης ως ομάδα, είχε εμβολιαστεί το 19%. Μόλις δηλαδή ο ένας στους πέντε.

 

Μια πρώτη ανάλυση για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι ότι στην πρώτη φάση τα περισσότερα εμβόλια γινόταν στα νοσοκομεία που οι ηλικιωμένοι φοβόταν να πάνε μήπως και κολλήσουν, αλλά και στην έλλειψη κατ΄οίκον εμβολιασμού. Το ίδιο διάστημα βεβαίως υπήρξε πρόβλημα με τα εμβολιαστικά κέντρα: Από τα 1018 κέντρα που είχαν εξαγγελθεί λειτούργησαν σε πρώτη φάση 140 με 150 και αυτά όχι σε αποκεντρωμένες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας, γεγονός που υποχρέωνε υπέργηρους ανθρώπους σε πολύ μεγάλες μετακινήσεις.

 

Το θέμα δεν είναι απλό, καθώς οι πάνω από 85 ετών στη χώρα μας ανέρχονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε 365.809 πολίτες, ενώ αποτελούν την ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας.

 

-Μπορεί επίσης η κυβέρνηση να μιλά ότι στη χώρα έχουν γίνει 500.000 εμβολιασμοί και είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη, αλλά όσοι έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου και έχουν αναπτύξει ανοσία δεν ξεπερνούν τις 110.000.

 

Για του λόγου το αληθές δέστε και το σχετικό πίνακα:

 

vacctablein

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ