ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

Έως τις 27 Αυγούστου θα ολοκληρώσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον υπολογισμό του εφετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ έως το τέλος του Αυγούστου θα ολοκληρωθεί και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxis.

 

 

 

Σημειώνεται πως η πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης έφερε αυξήσεις σε 3.792 περιοχές (στο 37,11% της επικράτειας), μειώσεις σε 2.122 περιοχές, ενώ οι τιμές ζώνης σε 4.302 περιοχές παρέμειναν σταθερές. Παράλληλα, έγιναν παρεμβάσεις στη νέα κλίμακα του κύριου φόρου προκειμένου να εκλείψουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλούσαν οι νέες αντικειμενικές αξίες στις λεγόμενες φθηνές περιοχές. Το δε νέο αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό αυξήθηκε στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ.

 

Στη βάση των παρεμβάσεων αυτών προέκυψε αύξηση του ΕΝΦΙΑ σχεδόν για 1 εκατομμύριο φορολογουμένους, ενώ περισσότεροι από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν πρόσθετες επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν ακόμα και τα 200 ευρώ.

 

Τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης έκαναν άλμα κατά 100, 200, 300 ή και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Από αυτούς τους φορολογουμένους αναμένεται και να προκύψει και ο μεγαλύτερος όγκος εκείνων που θα προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Η γεωγραφική κατανομή των φορολογουμένων που θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ εφέτος σε σχέση με πέρυσι ποικίλει. Εάν κανείς βασιστεί απλά στα στοιχεία για τις τιμές ζώνης, μπορεί να αποκτήσει μια εικόνα.

 

Η μεγαλύτερη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες (54%) κατεγράφη στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη όπου η κατώτερη τιμή από 650 ευρώ έκανε άλμα στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στο Λεκανοπέδιο η μεγαλύτερη αύξηση (29%) κατεγράφη στην Μαλακάσα όπου η ανώτερη τιμή από 700 ευρώ το τετραγωνικό ανήλθε στα 900 ευρώ το τετραγωνικό.

 

Ακολούθησε το Πέραμα με αύξηση 25%, με την κατώτερη τιμή ζώνης από 600 ευρώ το τετραγωνικό να αυξάνεται στα 750 ευρώ το τετραγωνικό και η Νέα Πέραμος με αύξηση 23% όπου η κατώτερη τιμή ζώνης από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανήλθε στα 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

 

insider.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ