ΕΟΠΥΥ: Νέα «κουρέματα» στις διαγνωστικές εξετάσεις - Πώς θα ελέγχονται οι γιατροί για τα παραπεμπτικά

Δήμητρα Ευθυμιάδου

 

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν άμεσα σε ισχύ

 

Και επισήμως μπορεί πλέον ο ΕΟΠΥΥ να μειώνει τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού στον νέο νόμο που ψηφίστηκε από το υπουργείο Υγείας, μπαίνουν νέα φίλτρα στη συνταγογράφηση.  Ειδικότερα οι γιατροί θα ελέγχονται πιο αυστηρά για τα παραπεμπτικά που θα εκδίδουν στους ασθενείς, ώστε να μειωθεί η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

 

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν άμεσα σε ισχύ, καθώς ο Οργανισμός θέλει πάση θυσία να μειώσει το κόστος.

 

Στόχος είναι επίσης με βάση την επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας, με τους νέους δείκτες ελέγχου να περιοριστεί η πλασματική και η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

 

Ειδικότερα ανασυγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας του ΕΟΠΥΥ η οποία θα διενεργεί έλεγχο και αξιολόγηση της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε μηνιαία βάση.

 

Η επιτροπή θα ελέγχει και θα αξιολογεί στατιστικούς δείκτες, οι οποίοι εξάγονται αυτοματοποιημένα από το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

 

Συγκεκριμένα θα ελέγχει:

 

α) τον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδόθηκαν και έχουν εκτελεστεί από τον ιατρό ανά μήνα,

 

β) το μέσο πλήθος εκτελεσμένων παραπεμπτικών ανά Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του ιατρού που συνταγογραφεί,

 

γ) τη μέση προκαλούμενη δαπάνη εκτελεσμένων παραπεμπτικών ανά Α.Μ.Κ.Α., σε σχέση με αυτή της ειδικότητας του ιατρού που συνταγογραφεί,

 

δ) το ποσοστό συνταγογράφησης κοστοβόρων διαγνωστικών εξετάσεων, σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του ιατρού που συνταγογραφεί,

 

ε) το ποσοστό άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) εκτέλεσης παραπεμπτικών που εκδόθηκαν από τον ιατρό σε συγκεκριμένο πάροχο, χωρίς επαρκή εξήγηση.

 

Στη συνέχεια η Επιτροπή θα προβαίνει σε περαιτέρω αξιολόγηση της συνταγογράφησης από τους ιατρούς που βρίσκονται στους 30 πρώτους σε σχέση με τον μέσο δείκτη συνταγογράφησης ενώ θα τους ελέγχει κι αν αποκλίνουν σε τουλάχιστον τρεις (3) από τους στατιστικούς δείκτες που έχουν οριστεί.

 

Η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας θα αξιολογεί με βάση τα εξής κριτήρια:

 

i) την τήρηση των προβλεπόμενων σχετικά με τα καθορισμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας ή διεθνών οργανισμών,

 

ii) αν η συνταγογράφηση διενεργείται στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου του ιατρού,

 

iii) τη συνταγογράφηση που έχει εκδοθεί χωρίς ιατρική ένδειξη ή με ιατρική ένδειξη που δεν αντιστοιχεί στην εξέταση και στην ιατρική πράξη και

 

iv) τη συχνότητα συνταγογράφησης της ίδιας εξέτασης σε συνάρτηση με τις παθήσεις του ασθενούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ