Επεισόδια και εκτεταμένη χρήση χημικών στο λιμάνι των Μεστών- απο(βί)βαση δυνάμεων ΜΑΤ

Σκηνές πρωτόγνωρες έζησε η Χίος σήμερα τα ξημερώματα όταν σημειώθηκαν επεισόδια και έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών.

 

Από τις 9.00 το βράδυ της Δευτέρας άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες στο λιμένα Μεστών, για να εμποδίσουν να δέσει το πλοίο BLUE STAR NAXOS (στην αρχή γινόταν λόγος για το πλοίο ΠΗΓΑΣΟΣ) και να αποβιβάσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

 

Επικεφαλής των πολιτών οι αιρετοί του νησιού, με το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου.

 

Στο λιμάνι πριν τα μεσάνυχτα είχαν φτάσει 2 διμοιρίες των ΜΑΤ, στη συνέχεια ενισχύθηκαν και με 3η, από την πόλη της Χίου, ενώ υπήρξε η πληροφορία ότι κλούβα της αστυνομίας είχε διακόψει την κίνηση προς το λιμάνι στο ύψος των Μεστών για να εμποδίσει κόσμο να καταφτάσει στην περιοχή.

 

Οι συγκεντρωμένοι περίπου 300 άτομα, με τους αιρετούς στην προσπάθεια να φτάσει κοντά στο σημείο όπου δένουν τα πλοία, δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ με χρήση χημικών και ρίψη χειροβομβίδων κρότων- λάμψης. Τελικά ηρέμησαν τα πνεύματα για να παραμείνουν σε θέση αναμονής και με τον κόσμο (κυρίως νεαρούς) να φωνάζουν προς τους αστυνομικούς τους λόγους που βρίσκονται εκεί. Και στο όχι τη δημιουργία του Κλειστού κέντρου Κράτησης προσφύγων- μεταναστών στο Αίπος.

 

Λίγο μετά τη 1.00 π.μ. είχαμε την ανάπτυξη των δυνάμεων των ΜΑΤ και την απώθηση των διαδηλωτών με ευρεία χρήση χημικών εκτός λιμανιού, ενώ νεαροί κυρίως πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ.

 

Μάλιστα τις αισθήσεις τους έχασε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πυργίου καθώς και ο ιερέας της Καλλιμασιάς πάτερ Γεώργιος Κωνσταντίνου (που συνήλθε και παρέμεινε στο χώρο του λιμανιού).

 

Με τους εκπρόσωπους της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών και τον αντιπεριφερειάρχη Χίου να καταγγέλλουν τα γεγονότα, ακολούθησε μια ώρα περίπου αργότερα η αποβίβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το πλοίο BLUE STAR NAXOS, που με ένα εντυπωσιακό σχηματισμό και κάνοντας εκ νέου χρήση χημικών «έπνιξαν» τις αντιδράσεις των Χιωτών.
Σε αυτό το κλίμα εκφοβισμού παρατάχθηκαν στην παράλια οδό του λιμένα Μεστών με χρήση κατά διαστήματα χημικών εναντίων των πολιτών που τους φώναζαν έντονα για την παρουσία τους στη Χίο και εκφράζοντας ιδιαίτερα την αγανάκτησή τους για τον χιώτη βουλευτή και υπουργό μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

 

Για αρκετή ώρα αναζητήθηκε εξάλλου ο οδηγός απορριμματοφόρου που εκτελώντας εντολή του Δημάρχου είχε τοποθετήσει το όχημα στην έξοδο του λιμανιού.
Την ίδια ώρα πολίτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του 17ου χιλιομέτρου Χίου- Βολισσού, με τις καμπάνες τω ν εκκλησιών να καλούν σε συγκεντρώσεις.
Έγιναν δύο μπλόκα, με πολίτες, το πρώτο στον Άγιο Μακάριο, τελευταία έξοδο από Βροντάδο στο δρόμο για το Αίπος και το δεύτερο στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου, που είναι βορειότερα του 17ου χιλιομέτρου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 7.00 το πρωί οι δυνάμεις των ΜΑΤ, πέρασαν από το μπλόκο του Αγίου Ισιδώρου ενώ στον Άγιο Μακάριο περί τις 8.00 το πρωί έγινε επίθεση για να ανοίξει το μπλόκο, που είχαν σχηματίσει και με τη χρήση πετρών και ξύλων, από τις 2 διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή και ενώ πτήσεις κάνει ελικόπτερο της αστυνομίας. Λίγο αργότερα ο έλεγχος του δρόμου πέρασε στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και δύο ασθενοφόρα για παν ενδεχόμενο.

 

 

voreioaigaio.ert.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ