Επιστρέφει ο ηλεκτροφωτισμός του Ακροκορίνθου!

Μια σειρά από σημαντικά πολιτιστικά έργα για το νομό Κορινθίας κατατέθηκαν ως προτάσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε την έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη και είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και την αντιπεριφερειάρχη -αρμόδια για τον Πολιτισμό- Αθηνά Κόρκα. Ο κ. Νίκας και η κυρία Κόρκα παρέδωσαν στην υπουργό προτάσεις έργων πολιτισμού προς ένταξη τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ύψους 11.3 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την Κορινθία ξεχωρίζουν ασφαλώς η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας και του αρχαίου σταδίου Σικυωνίων, ένα έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη, αλλά η προγραμματική σύμβαση ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου, και ο ηλεκτροφωτισμός του κάστρου της Αρχαίας Κορίνθου.

 

Ειδικά ο σχεδιασμός της περιφέρειας να επαναφέρει τον ηλεκτροφωτισμό του Ακροκορίνθου είναι μια πραγματικά ευχάριστη είδηση. Όλοι θυμόμαστε την εντυπωσιακή εικόνα του κάστρου, από τον φωτισμό του, που στοίχισε 2,370 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε το 2004, αλλά σταμάτησε μετά τις πυρκαγιές του 2007. Τότε υπήρξαν κάποιες καταστροφές από την φωτιά, και για κάποιο διάστημα ο φωτισμός περιορίστηκε. Σταδιακά, όμως χάθηκε τελείως, καθώς υπήρξαν πληροφορίες πως είχαν κλαπεί τα καλώδια και δεν υπήρχε κονδύλι για την επαναλειτουργία του φωτιστικού συστήματος.

 

Στις προτάσεις της περιφέρειας για άλλα έργα πολιτιστικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται ακόμα:

• η στερέωση και αποκατάσταση του Εξαμίλιου τείχους

• η στερέωση και αποκατάσταση της νότιας και δυτικής πτέρυγας της ιεράς μονής Προφήτη Ηλία Ζάχολης στο δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστινης

• η στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση βυζαντινών ναών της περιφερειακής ενότητας

• η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου.

 

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την συνεργασία με την υπουργό, τους προϊσταμένους των εφοριών αρχαιοτήτων της περιφέρειας και τους συναδέλφους αντιπεριφερειάρχες που δίνει σάρκα και οστά σε όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλαμε από την αρχή που αναλάβαμε την διοίκηση της περιφερειας για την ανάδειξη μνημείων πολιτισμού και την ένταξη τους σε επενδυτικά πλαίσια. Συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η κυρία Κόρκα.  

 

korinthia.net.gr