Εποχική γρίπη: Επικαιροποιημένες οδηγίες κοινοποίησε η ΠΚΜ

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης περιλαμβάνεται η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής και ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει προστασία.

 

Στα μέτρα ατομικής υγιεινής περιλαμβάνονται:

-    το συχνό πλύσιμο των χεριών,

-    η κάλυψη του στόματος κατά τον βήχα και το φτάρνισμα,

-    ο καλός αερισμός των χώρων, 

-    η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ, η οικειοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.

 

Όπως αναφέρεται, ο εμβολιασμός που απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι εξόχως σημαντικό να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης. Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες, έγκυες και θηλάζουσες, κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά και οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ.).  

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα προφύλαξης, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον θεματικό ιστότοπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

aftodioikisi.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ