Έρχεται στην Κόρινθο αλλά με... πρόβλημα ρευστότητας!

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αμφισβητεί και υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Tesla. Ορατό το πρόβλημα ρευστότητας για την εταιρεία.

 

Η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική φερεγγυότητα της Tesla την Τρίτη που μας πέρασε αλλάζοντας συγχρόνως τις προοπτικές της σε «αρνητικές» από «σταθερές». Στη σχετική του έκθεση, ο γνωστός και μη εξαιρετέος οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η αμερικάνικη εταιρεία εμφανίζει «σημαντικό έλλειμμα στο ρυθμό παραγωγής Model 3», σε συνδυασμό με μια στενή, όπως χαρακτηρίζεται, οικονομική κατάσταση. Η Moody’s διευκρινίζει πως η Tesla θα χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε μετρητά, αλλά και να διατηρήσει τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξής της.

 

Έτσι, από την κλάση Β2, η Tesla «έπεσε» στη βαθμίδα Β3, ενώ επτά βαθμίδες κάτω, από B3 σε Caa1, κατρακύλησαν και τα ομόλογα της, μέσω των οποίων η εταιρεία είχε αντλήσει σημαντικά κεφάλαια στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Κάτι που αυξάνει έτι περεταίρω τις δυσκολίες ανεύρεσης πόρων (βλ. δανεισμός) στο εγγύς μέλλον.

 

Ως απόρροια των παραπάνω, μέσα σε δύο μόλις 24ώρα, η μετοχή της Tesla έχασε ποσοστιαία το 15% της αξίας της -από τα 305 δολάρια ανά «κομμάτι» στα 248 δολάρια. Συνολικά μέσα στο Μάρτιο η πτώση της αξίας των μετοχών της Tesla άγγιξε το 24,86%.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Κέντρο και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Βασίλης Αποστολόπουλος, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι παραχωρεί το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου της Ιατρικής Τεχνικής στην Κόρινθο για να φιλοξενηθεί η Tesla στην Ελλάδα  ουτώς ώστε η Ελλάδα να καθιερωθεί στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας