Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε τουλάχιστον 1.500 βασικά αγαθά. Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Ιανουάριο ανατιμήθηκαν 500 βασικά αγαθά, τον Φεβρουάριο άλλα 500, τον Μάρτιο 200 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και τον Απρίλιο 100, σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμη και το 20%.
Οι νέες ανατιμήσεις, μάλιστα, αφορούν τόσο τα επώνυμα προϊόντα όσο και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε μερικά από τα οποία οι ανατιμήσεις φτάνουν ακόμη και το 30%. Αυτό σημαίνει ότι και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που αποτελούν μια «διέξοδο» των καταναλωτών έναντι της ακρίβειας, έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες και αυξάνονται σημαντικά, παραμένοντας ωστόσο μια πιο φθηνή επιλογή από τα περισσότερα επώνυμα προϊόντα.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν τον πληθωρισμό, δηλαδή τις ετήσιες μεταβολές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Ειδικότερα, ενώ τον Μάρτιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,6%, από 6,1% τον Φεβρουάριο, στα τρόφιμα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 14,3%, με την ετήσια μεταβολή σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, να ξεπερνά το 23%.
Η παρατεταμένη ακρίβεια έχει υποχρεώσει την πλειονότητα των πολιτών να αγοράζει από τα σούπερ μάρκετ τα απολύτως αναγκαία, γεγονός που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις που καταγράφουν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ να μειώνονται σε όγκο, ωστόσο αυξάνονται σε αξία, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα προϊόντα από τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, μέχρι σήμερα.
Η νέα λίστα
Οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο δίμηνο, με μικρότερη όμως ένταση σε σχέση με τις αυξήσεις που έγιναν το πρώτο δίμηνο του έτους. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, οι ανατιμήσεις θα αφορούν 25 κατηγορίες προϊόντων:
Τόνος ιδιωτικής ετικέτας έως 30%,
σαλάτες ιδιωτικής ετικέτας έως 30%,
βιολογικά προϊόντα έως 19% (από μια εταιρεία),
καθαριστικά για το σπίτι έως 16%,
σνακ έως 15%,
μαρμελάδες 15%,
στοματικό διάλυμα έως 15%,
μαλακτικό για ρούχα έως 14%,
σαμπουάν από 2% έως 14%,
ανθρακούχο νερό έως 12%,
σοκολατάκια από 4% έως 11%,
κρέατα από 4% έως 11%,
αναψυκτικά έως 10%,
κουάκερ 10%,
σολομός 10%,
ελιές 9,5%,
μωρομάντιλα έως 9%,
σαπούνια από 6% έως 8%,
κονσέρβες ντολμαδάκια 7%,
έτοιμα γεύματα ψυγείου 6,5%,
μπαταρίες 6%,
παγάκια 6%,
αλουμινόχαρτο 6%,
παστέλια 5%,
βρεφικά και παιδικά γάλατα σε σκόνη και υγρά 3% και
αλλαντικά επίσης 3%.
Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις πραγματοποιούνται από μεμονωμένες εταιρείες και θα περνούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Market pass - Εβδομάδα πληρωμής
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταβολή χρημάτων του market pass στους δικαιούχους. Εντός της εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, αναμένεται να πιστωθεί το ποσό για έναν μήνα στους δικαιούχους που έχουν επιλέξει την καταβολή του στην άυλη κάρτα πληρωμών, ενώ όσοι έχουν επιλέξει την πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι είναι τρεις στους τέσσερις, θα λάβουν ποσά για τρεις μήνες. Τις υπόλοιπες δύο δόσεις (για όσους έχουν επιλέξει την άυλη κάρτα) θα τις λάβουν οι δικαιούχοι στις αρχές Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβλεφθεί επέκταση του market pass πέρα από τον Ιούλιο.