Το Εθνικό Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται το 2019 στην Κορινθία. Εκπνέουν οι προθεσμίες

Το Εθνικό Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται και στην Κορινθία το 2019.

 

Όσοι έχουν δικαίωμα επί ακινήτων που βρίσκονται στα όρια των κτηματογραφούμενων περιοχών καλούνται να υποβάλλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

 

Με τον όρο «κτηματογράφηση» εννοούμε την διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων και άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση, δουλεία κ.λ.π.) που έχουν οι δικαιούχοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε μία περιοχή.

 

Στόχος είναι η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένα ακίνητα, ενώ η αποτύπωσή τους συνοδεύεται από σειρά περαιτέρω πληροφοριών (π.χ. αιτία και τρόπος κτήσης του δικαιώματος, προσωπικά στοιχεία ταυτότητας δικαιούχου κ.λ.π.) για την ακριβέστερη δυνατή απεικόνισή τους.

 

Η υποβολή της δήλωσης οποιουδήποτε δικαιώματος επί ακινήτου (π.χ. πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λ.π. και ανεξαρτήτως ποσοστού) είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά).

 

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω της δικαστικής οδού.

 

Ειδικότερα για την Κορινθία η διαδικασία κτηματογράφησης εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς – με διαφορετικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων – και συγκεκριμένα:

 

Α) Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις παρακάτω περιοχές αρχίζει στις 12-11-2018 και λήγει στις 12-2-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 13-5-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Στους (προκαποδιστριακούς Δήμους/Κοινότητες) Καλλικρατικούς Δήμους:

 

α) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και

 

β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Β) Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις παρακάτω περιοχές αρχίζει στις 17-12-2018 και λήγει στις 18-03-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18-06-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Στους (προκαποδιστριακούς Δήμους/Κοινότητες) Καλλικρατικούς Δήμους:

 

α) Νεμέας

 

β) Από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

 

Ανω Τρικαλων, Δενδρου, Ελληνικου, Ζεμενου, Θαλερου, Θροφαριου, Καλλιθεας, Κατω Συνοικιας Τρικαλων, Κορφιωτισσης, Λαγκαδαιικων, Μαννας, Μεσης Συνοικιας Τρικαλων, Νεων Βρυσουλων, Ξανθοχωριου, Παναριτιου, Πελληνης, Πυργου, Ρεθιου, Ριζης, Σοφιανων και Στυλιων.

 

γ) Από τον Δήμο Βέλου – Βόχας οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

 

Ελληνοχωριου, Σουληναριου, Στιμαγκας και Χαλκειου.

 

δ) Από τον Δήμο Κορινθίων οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

 

Αγγελοκαστρου, Αγιονοριου, Αγιου Βασιλειου, Αγιου Ιωάννου, Αθικων, Γαλατακιου, Κατακαλιου, Κλενιας, Κορφου, Κουταλα, Σολωμου, Σοφικου, Στεφανιου και Χιλιομοδιου.

 

ε) Από τον Δήμο ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ο προ-καποδιστριακός ΟΤΑ:

 

Πισίων 

 

στ) Από τον Δήμο Σικυωνίων οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

 

Αρχαιας Φενεου, Ασπροκαμπου, Βελινης, Γκούρας, Γοννουσης, Δροσοπηγης (Μπασιου), Καισαριου, Καλιανων, Καστανιας, Κατω Ταρσου, Κεφαλαριου, Κλημεντιου, Κρυονεριου, Κυλληνης (Μπουζιου), Λαλιωτου, Λαυκας, Ματιου, Μεγαλου Βαλτου, Μεσινου, Μικρου Βαλτου, Μοσιας, Μποζικα, Πανοραματος, Παραδεισιου, Σουλιου, Στενου, Στυμφαλιας, Τιτανης, Φενεου και Ψαριου.

 

 

πηγή: isthmos.gr