Food pass, το νέο προεκλογικό φιλοδώρημα και η «επιδότηση της φτώχειας» - Της Έλενας Κονομόδη

Πριν 5 χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε την τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι “υπονομεύει το μέλλον της χώρας” αφού μοιράζει, μεταξύ άλλων, “επιδόματα αντί για δουλειές”. 5 χρόνια μετά με τον πληθωρισμό της χώρας μας να σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται σθεναρά να πάρει σοβαρά μέτρα εναντίον της αισχροκέρδειας και αντί αυτού προσπαθεί να μετριάσει το πολιτικό κόστος, μοιράζοντας επιδόματα-ψίχουλα στους πολίτες.

 

Της Έλενας Κονομόδη, Δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω,
Μέλους Συντονιστικού Τμ.Κοιν.Πρόνοιας & Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο την συνεχή αύξηση των τιμών, κυρίως λόγω της ασύδοτης αισχροκέρδειας των καρτέλ, η τελευταία επιχειρεί προεκλογικά να διασκεδάσει την απόγνωση του κόσμου με φιλοδωρήματα του τύπου 22 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ή 52 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, για αγορά βασικών αγαθών. Η “παροχή” αυτή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί το food pass , το οποίο όπως ο ίδιος εξήγγειλε θα καλύπτει το 10% των αγορών σε super market ανά άτομο από το Φλεβάρη και όπως τελικά θα αγγίζει μεσοσταθμικά τα..30 ευρώ.

 

Αυτό την στιγμή που ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης αγγίζει σε ψωμί και δημητριακά το 18,7%, στο κρέας το 16,7% ενώ στα γαλακτοκομικά φτάνει το 25,3%. Το μέγεθος του εμπαιγμού των πολιτών φαίνεται ακόμη καλύτερα με την απλή σύγκριση των κερδών των διυλιστηρίων τα οποία υπολογίζονται σε 3 δις με την παροχή Μητσοτάκη η οποία είναι μόλις 600εκ για το food pass.

 

Η περιφρόνηση της αξιοπρέπειας των πολιτών και η πλήρης άρνηση να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ώστε να περιορίσει την πηγή του προβλήματος, πέρα από όσα μέτρα επιβάλλονται μέσω των Βρυξελλών, καταδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας.

 

Έχουμε τον μεγαλύτερο δείκτη αύξησης των τιμών σε τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδοτεί την φτώχεια και πάλι μέσα από δικά μας χρήματα αφήνοντας ανέγγιχτα τα κέρδη των ολιγαρχών, όπως ακριβώς γίνεται άλλωστε και με την περίφημη “κρατική επιδότηση” στο ρεύμα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ επιμένει στη μείωση του  ΦΠΑ στα τρόφιμα και  βασικά είδη και του ΕΦΚ στα καύσιμα, ως άμεσης λύσης για την μείωση των τιμών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι αυτοί που επιβαρύνουν περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Τα αλλεπάλληλα προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών και δεν πρόκειται να αντιστρέψουν το κύμα οργής και απόγνωσης που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην κοινωνία!