Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοί απειλούνται με πρόστιμο 500 ευρώ

Ημέρες τρέλας οι επόμενες για όσους δεν έχουν κάνει τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η προθεσμία για την υποβολή τους τελειώνει στις 26 Ιουλίου και όποιος αμελήσει να υποβάλει δήλωση θα το πληρώσει και μάλιστα ακριβά.

 

Στις 26 Ιουλίου τελειώνει η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Όσοι αμελήσουν να τις καταθέσουν και δεν προλάβουν… ανοιχτό το Taxisnet, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πρόστιμο 100 ευρώ θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και συνταξιούχοι) ανεξαρτήτως εάν καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ή έχουν μηδενική δήλωση, 250 ευρώ όσοι τηρούν απλογραφικά στοιχεία και λάβουν χρεωστικό σημείωμα και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά στοιχεία.

 

ΑΑΔΕ: 800 χιλιάδες δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις

 

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί τo 87,5% των δηλώσεων. Που σημαίνει ότι 800.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί και πρέπει αυτό να γίνει μέσα στις επόμενες έξι μέρες.

 

Από τις 5.483.597 δηλώσεις που έχουν κατατεθεί, στα ταμεία του κράτους θα μπουν 2,1 δισ. ευρώ.

 

Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει:

 

– Τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.130 ευρώ. Για 2.172.986 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,45 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.

 

– Το 47,53% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.483.597 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 2.606.441 είναι μηδενικές.

 

– Για το 12,84% των φορολογουμένων ή 702.170 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 414 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 291,6 εκατ. ευρώ.

 

Περάστε από την εφορία

 

Πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που πρέπει να περάσουν μια… βόλτα από την εφορία. Πρόκειται για όσους συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσους παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων τους.

 

Εκείνοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.

newsit.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ