Φορολογικός Γολγοθάς 6 δισ. ευρώ για εκατομμύρια φορολογούμενους

Αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων που υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ βρίσκονται εκατομμύρια φορολογούμενοι. Από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα. Θα βρίσκονται συνεχώς με το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν φόρους για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τα οχήματα τους ενώ όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις θα επιβαρύνονται με τις δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

 

Ο πιο φορτωμένος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος καθώς αυτόν το μήνα θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι και τρεις δόσεις για το φόρο εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που συνολικά υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.

 

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ για την 3 δόση του φόρου εισοδήματος και ακολουθούν άλλες πέντε δόσεις ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2022. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων (Ε1,Ε2,Ε3) και ενώ εκκρεμούν ακόμα περίπου400.000 το ποσό του επιπλέον φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί σε 2.643.187 φορολογούμενους ανέρχεται σε 2,370 δις. ευρώ ενώ το 2020 το τελικό χρεωστικό ποσό διαμορφώθηκε στα 3,625 δις. ευρώ.

 

Ταυτόχρονα με το φόρο εισοδήματος θα τρέχουν και οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ. Περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν την πρώτη από τις 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Οι υπόλοιπες 5 δόσεις λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2021, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του 2020 προκύπτει ότι το συνολικό ποσό του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε σε 2,1 δις ευρώ ενώ αν προστεθούν και οι επιχειρήσεις άγγιξε τα 2,6 δισ. ευρώ.

 

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

 

Πάγια ρύθμιση

 

Οι φορολογούμενοι που λόγω οικονομικής στενότητας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με βάση το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στη πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε έως 24 έντοκες δόσεις. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις ενώ ξεπερνά το 6% για τις 24 δόσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ