Γ. Στύλιος: Μόνοι τους θα λύσουν το πρόβλημα στο γάλα οι κτηνοτρόφοι; (Βίντεο)

Το μεγάλο πρόβλημα της πτώσης των τιμών παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος και της νοθείας στην αγορά τυροκομικών προϊόντων έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Κτηνοτροφία, Γιώργος Στύλιος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Ευάγγελο Αποστόλου. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές για το θέμα της εφαρμογής του νέου νόμου, για το γάλα και τα γαλακτοκομικά και της έγκαιρης αποπληρωμής.

 

 

Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στην πτώση των τιμών παραγωγού κατά 20% σε σχέση με την περυσινή χρονιά έκανε λόγο για πρακτικές νοθείας  και ελληνοποίησης εισαγόμενου γάλακτος. Έκανε αναφορά δε και σε περιπτώσεις όπου το τυροκομικό προϊόν που παρασκευάζεται στη χώρα μας ως λευκό τυρί, στη συνέχεια εξάγεται, επανασυσκευάζεται και πωλείται ως φέτα στον τελικό καταναλωτή. Την ύπαρξη και τη μεγάλη έκταση των παράνομων αυτών πρακτικών νοθείας παραδέχτηκε και ο κ. υπουργός.  

 

 

 

ypaithros.gr

Όπως εξήγησε ο βουλευτής Άρτας, είναι κατανοητό κάτω από τις συνθήκες αυτές, μεγάλοι χαμένοι είναι τα μικρά τυροκομεία και οι κτηνοτρόφοι με μικρό αριθμό ζώων καθώς οι εκμεταλλεύσεις τους έχουν καταστεί ζημιογόνες λόγω της υπερφορολόγησης και του υψηλού κόστους παραγωγής. Με δεδομένο ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να σταματήσουν όλες οι μικρές κτηνοτροφικές και τυροκομικές δραστηριότητες ο Γιώργος Στύλιος ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διασφαλίσει τη φέτα και γενικότερα τα ΠΟΠ κτηνοτροφικά προϊόντα της χώρας μας, να στηρίξει τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους και να αξιοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας και παράνομης ελληνοποίησης γάλακτος.

 

 

Εξέφρασε ωστόσο τη δυσφορία του, καθώς όπως λέει, «στην απάντησή του ο κ. Υπουργός στην ουσία κάλεσε τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν βιώσιμες οργανώσεις παραγωγών, για τους μικρούς παραγωγούς ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει σχεδιάσει κάποια εθνικά μέτρα για την στήριξή τους ( τα οποία δεν έχουν ακόμα εφαρμοσθεί) χωρίς να αναφερθεί ποια συγκεκριμένα, ενώ για το ζήτημα της αισχροκέρδειας και των παράνομων ελληνοποιήσεων αρκέστηκε σε ευχολόγια για εντατικοποίηση των ελέγχων. Στην ουσία δεν δεσμεύθηκε για κάτι συγκεκριμένο ούτε παρουσίασε ένα στοχευμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παρατηρεί τα γεγονότα και να τα σχολιάζει εκ του μακρόθεν.

 

 

Αδυνατεί να χαράξει πολιτική και να την εφαρμόσει αξιοποιώντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων και παραγωγών. Υπάρχουν συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα που ξεκίνησαν από το 2014, και από 2015 όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία συγκεκριμένη δράση. Αποτέλεσμα οι μικροί κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι να οδηγούνται προς την έξοδο με την κυβέρνηση δυστυχώς αμέτοχη και απούσα», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ