Γάζα: Ισραηλινοί διαδηλωτές βανδάλισαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια (βίντεο)

Απαράδεκτες εικόνες με τους διαδηλωτές να πετάνε προμήθειες στο δρόμο, χαρτοκιβώτια να σκίζονται και το περιεχόμενο να σκορπίζεται στον δρόμο

 

Σοκ προκαλούν οι εικόνες με Ισραηλινούς διαδηλωτές να βανδαλίζουν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εμποδίζουν το κομβόι να συνεχίσει την πορεία του προς τον πολιορκημένο θύλακα.

 

Διαδηλωτές βανδαλίζουν φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας
 

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους διαδηλωτές να πετάνε προμήθειες από τα φορτηγά στο δρόμο, τα χαρτοκιβώτια να σκίζονται και το περιεχόμενό τους να σκορπίζεται στον δρόμο.

 

 

Τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, συνελήφθησαν στη διαδήλωση, στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, σύμφωνα με μια δήλωση δικηγόρων που εκπροσωπούν τους διαδηλωτές, μετέδωσε το Reuters. Το συμβάν, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών, που σημειώθηκαν ενώ το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιτρέψει την αδιάλειπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που συνεχίζει να βρίσκεται υπό πολιορκία.

 

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο νότιο Ισραήλ μετά από παρόμοια διαμαρτυρία Ισραηλινών που είναι αντίθετοι στην παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε περιοχή που ελέγχεται από την Χαμάς, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

 

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς το Ισραήλ βρίσκεται υπό έντονη διεθνή πίεση να επιταχύνει τη ροή της βοήθειας προς τη Γάζα, όπου διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που απειλεί έναν πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν το άνοιγμα μιας νέας διέλευσης στη βόρεια Γάζα και ένα προσωρινό λιμάνι, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει

 

Εκατόμβες νεκρών σε ομαδικούς τάφους στη Γάζα – Πάνω από 500 σοροί με ενδείξεις εκτελέσεων και βασανιστηρίων

 

Εκατόμβες νεκρών σε ομαδικούς τάφους στη Γάζα – Πάνω από 500 σοροί με ενδείξεις εκτελέσεων και βασανιστηρίων

Πάνω από 500 σοροί έχουν βρεθεί κοντά σε νοσοκομεία με ενδείξεις εκτελέσεων και βασανιστηρίων. Εκθετο το Ισραήλ, ανεξάρτητη έρευνα ζητούν ΟΗΕ και ΕΕ

 

Σε βάθος τριών μέτρων κάτω από το έδαφος αποκαλύφθηκε –και επιβεβαιώθηκε– με τον πλέον τραγικό τρόπο ο εφιάλτης που βιώνουν οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα της Λωρίδας της Γάζας εδώ και επτά μήνες. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι ομαδικοί τάφοι αποτελούν το αποκορύφωμα της φρίκης του πολέμου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρουάντα, την Κύπρο, το Μεξικό κ.ά. Με την αποκάλυψη αυτού που εκλαμβάνεται ως ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος στην ιστορία της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και άλλων μικρότερων, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχουν διαπραχθεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού σε απάντηση της πολύνεκρης επίθεσης της Χαμάς εναντίον αμάχων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

 

Τη στιγμή που το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που κατόπιν καταγγελιών πραγματοποίησαν έρευνα για ομαδικούς τάφους κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας έκαναν λόγο για «τρομακτικές φρικαλεότητες». Επιβεβαιώνοντας τους φόβους, ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν εκατοντάδες πτώματα, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο βασανιστηρίων.

 

Μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί περισσότερα από 500 πτώματα από επτά ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν σε νοσοκομεία της Γάζας από τον Απρίλιο. Εκατοντάδες σοροί έχουν ανακαλυφθεί κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ, την κύρια ιατρική μονάδα στην κεντρική Γάζα αφότου τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Χαν Γιουνίς. Δεκάδες πτώματα εντοπίστηκαν επίσης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα, που έχει αποτελέσει στόχο επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF). Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν παιδιά, γυναίκες, ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό, σύμφωνα με δημοσιογράφους στη Γάζα και τον ανταποκριτή του Al Jazeera Χάνι Μαχμούντ.

 

Έως και αφαίρεση οργάνων

 

Καθώς οι πολιορκημένοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε κατάλληλους χώρους ταφής, ορισμένοι αναγκάστηκαν να θάψουν τους νεκρούς τους πρόχειρα, όπου είχαν τη δυνατότητα. Ωστόσο πολλοί θάνατοι παραπέμπουν σε εκτελέσεις και βασανισμό. Τις υποψίες τροφοδότησε η ύπαρξη τραυμάτων από πυροβολισμούς στα πτώματα, που υπαινίσσονται πιθανές εκτελέσεις στο πεδίο, αλλά και η χρήση μη τυποποιημένων ταφικών σαβάνων για την κάλυψη των νεκρών. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι ορισμένοι από τους νεκρούς μπορεί ακόμη και να είχαν θαφτεί ζωντανοί.

 

Μάλιστα Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι ξέθαψαν πτώματα τα οποία είχαν καλυμμένα μάτια ενώ τα πόδια και τα χέρια τους ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη. Ορισμένοι φορούσαν νοσοκομειακή ρόμπα και είχαν σημάδια χειρουργικών τομών που έρχονται σε αντίθεση με τις τοπικές ιατρικές πρακτικές, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων. Οπως υποστήριξε δε η δημοσιογράφος Μπισάν Οουντά από τη Γάζα, μερικά από τα πτώματα που βρέθηκαν στους ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ δεν είχαν όργανα και δέρμα ή είχαν αποκεφαλιστεί.

 

Αυξάνεται η πίεση

 

Μετά την ανακάλυψη των ομαδικών τάφων στη Γάζα αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ, ενώ ζητείται ανεξάρτητη έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αποτυγχάνει συνεχώς να διεξαγάγει αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τα αναφερόμενα εγκλήματα. Τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι παλαιστινιακές αρχές έχουν ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους.

 

Από την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί των παλαιστινιακών αρχών, ότι δηλαδή ισραηλινά στρατεύματα έθαψαν τα πτώματα, είναι «αβάσιμοι και αστήρικτοι». Το μόνο που παραδέχεται είναι ότι οι IDF έσκαψαν προϋπάρχοντες τάφους αναζητώντας Ισραηλινούς ομήρους. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να νίπτει τας χείρας της, σημειώνοντας ότι εμπιστεύεται το Ισραήλ για να… ερευνήσει τις δικές του υποθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τη χώρα να εξετάσει «ενδελεχώς και με διαφάνεια» τις αναφορές για τους ομαδικούς τάφους, ωστόσο αρνήθηκαν να ζητήσουν ανεξάρτητη έρευνα.

 

Το Ισραήλ, ωστόσο, βάσει των προσωρινών μέτρων που εξέδωσε σε βάρος του το ΔΠΔ στις 26 Ιανουαρίου, οφείλει να λάβει «αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα στη Γάζα και να αποτρέψει την καταστροφή τους». Αυτό περιλαμβάνει τη μη παρεμπόδιση της πρόσβασης των διεθνών αποστολών και φορέων, που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν στη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων. Την ώρα όμως που συνεχίζεται η σφαγή των αμάχων στη Γάζα οι IDF όχι μόνο εισέβαλαν στη Ράφα, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι, αλλά κατέλαβαν και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα που ενώνει τη νότια Γάζα με την Αίγυπτο, από όπου έφτανε η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν.

 

«Οι χώροι μαζικής ταφής είναι πιθανές σκηνές εγκλήματος που προσφέρουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες και ιατροδικαστικά στοιχεία. Πρέπει να προστατεύονται έως ότου οι επαγγελματίες ιατροδικαστές μπορέσουν να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια επαρκείς εκταφές και ακριβή ταυτοποίηση των νεκρών.

 

Η απουσία ιατροδικαστών και ο αποδεκατισμός του ιατρικού τομέα της Γάζας ως αποτέλεσμα του πολέμου και του σκληρού αποκλεισμού από το Ισραήλ, μαζί με την έλλειψη διαθεσιμότητας των απαραίτητων πόρων για την αναγνώριση των σορών, όπως το τεστ DNA, αποτελούν τεράστια εμπόδια για την ταυτοποίηση των θυμάτων» υποστήριξε η Ερικα Γκεβάρα Ρόσας, ανώτερη διευθύντρια Ερευνας της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Μαριάννα Κουτέλα

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ