Γενναία η αύξηση στον κατώτατο μισθό, πόσο θα «ανέβουν» και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου ανακοινώνεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «πρέπει να ισορροπήσουμε στην απόφαση αυτή ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και στις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού».

 

Εξάλλου σήμερα 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται το πόρισμα διαβούλευσης και σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο αναφέρει αύξηση 57 ευρώ το μήνα, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η αύξηση να είναι της τάξεως των 67 ευρώ το μήνα.

 

Ο νέος μισθός αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους και θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.

 

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν τα εξής:
 

- Αύξηση κατά 6% ώστε ο νέος βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 43 ευρώ το μήνα.

 

- Αύξηση 7,75% (αύξηση συντάξεων): Νέος μισθός κοντά στα 770 ευρώ με αύξηση 57 ευρώ το μήνα.

 

- Αύξηση 9,6% (πληθωρισμός 2022): Νέος μισθός κοντά στα 780 ευρώ με αύξηση 67 ευρώ το μήνα.

 

Τονίζεται ότι οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν «ταβάνι ασφαλείας» όσον αφορά το ποσοστό αύξησης του, προκειμένου να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, αλλά και οι αντοχές των μικρών επιχειρήσεων.

 

Αύξηση επιδομάτων ανεργίας
 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει ο ΟΑΕΔ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατα 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

 

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ