Γιάννης Καραπανάγος: "Πλήρης απαξίωση προς τους τοπικούς συλλόγους από τη δημοτική Αρχή"

Την άμεση σύγκλιση επταμελούς οργανωτικής επιτροπής για τις εκδηλώσεις του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Παπαθανασίου, ζήτησε κατά τη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Αλλάζουμε Μαζί", Γιάννης Καραπανάγος...

 

Όπως ξεκαθάρισε, η επταμελής αυτή επιτροπή, θα αποτελείται από τον πρόεδρο Σάκη Παπαθανασίου και έξι ακόμα εκπροσώπους είτε δημοτικών συμβούλων ή άλλων προσωπικοτήτων που θα υποδειχθούν από την κάθε παράταξη.

 

Σημειώνεται ότι η παραπάνω πρότασή του Γιάννη Καραπανάγου, καταψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς τόσο η δημοτική Αρχή όσο και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Κοντός, ψήφισαν αρνητικά. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν μόνο οι Μαρία Πρωτοπαππά, Κώστας Λογοθέτης, Γιάννης Καραπανάγος, Κωστής Ζερβός και Δημήτρης Βασιλείου.

 

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

 

 

"Δεν θα σταθώ στην υπέρτατη αξία του αγώνα και της θυσίας των Ελλήνων που δεν δείλιασαν μπροστά στην υπεροχή των Τούρκων, αν και το δικαιούνται. Κλίνω ταπεινά το γόνυ και στέκομαι σε αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έχουν γίνει, από τον Δήμο μας,  προκειμένου να τιμήσουμε την ιστορική πορεία των προγόνων μας τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

Θα ξεκινήσω ημερολογιακά. 8 Φεβρουαρίου πρωτοκολλήθηκε το αίτημα 12 δημοτικών συμβούλων για να συζητηθούν τα θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης. Επιλογή μας για να καταδείξουμε στους συνδημότες μας πως υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα σε εκκρεμότητα.

 

Η συζήτησή τους προσδιορίστηκε την 1η Μαρτίου 2021. Και ξαφνικά θυμάται η δημοτική αρχή να απευθύνει πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων.

 

Πότε; Όταν φέραμε το θέμα προς συζήτηση.

 

Πότε; Αφού προηγήθηκε το αίτημα των 12 δημοτικών συμβούλων. Έπρεπε να κατατεθεί αίτημα για να αφυπνιστεί η Δημοτική Αρχή του Γεωργίου Γκιώνη, της οποίας πρώτιστο μέλημα ήταν η συζήτησή του από τον προηγούμενο χρόνο. Και δεν χωρά καμία δικαιολογία, περί κορωνοϊού, αφού για άλλα θέματα, ο νοών νοείτω, ούτε καν την απασχολεί ο κορονοϊός.   

 

Θα συνεχίσω με ένα μικρό ιστορικό. Όμως, λίαν απαραίτητο και χρήσιμο για να διαμορφώσουμε γνώμη. Στον Δήμο μας  η ιστορία διδάσκει τη μάχη της Περαχώρας και την Περαχώρα, ως έδρα της κυβέρνησης των Συνταγματικών, υπό τον Ιωάννη Κωλέττη, για ένα περίπου τρίμηνο.

 

Γεγονότα, τα οποία έχουν αναδειχθεί, μέσω συγγραφέων-συνδημοτών μας, τους οποίους ανέφερε η κα Πρωτοπαππά και με κορυφαία πράξη την πρόταση του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας για καθιέρωση τοπικής εορτής. Μια πρόταση που στηρίχθηκε στο αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε ο δάσκαλος κ. Νικόλαος Γεωργίου. Στον κ. Γεωργίου και σε όλους όσους έχουν αναφερθεί στα συγγράμματά τους στην μάχη της Περαχώρας, καθώς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

 

Ακολούθησε η έκδοση του συγγράμματος του κ. Γεωργίου ’’Η Μάχη της Περαχώρας, Σεπτέμβριος 1822. Όταν οι Πηγές αφηγούνται’’, την οποία έκδοση, περιορισμένου αριθμού, χρηματοδότησε ο Δήμος μας, μετά από αρκετή πίεση.

 

Η  Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κατέθεσε αίτημα τον Ιούνιο του 2015, στον Δήμο μας, να αναπαράγει τέσσερις από τις επτά σημαίες των Συνταγματικών που βρέθηκαν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μετά από δικές της ενέργειες, καθώς και διασωθέντα έγγραφα, επίσης με δικές της ενέργειες.

 

Μετά από ένα χρόνο, με έγγραφό της, τον Μάρτιο του 2016, υπενθύμισε το αίτημά της, αφού δεν είχε πάρει έστω και αρνητική απάντηση. Επαναλαμβάνω, έστω και αρνητική απάντηση. Αδιαφορία και πλήρης απαξίωση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

 

Τρία χρόνια σιωπής, γιατί άραγε; Εδώ, θα σταθώ και οφείλω να ενημερώσω δημόσια ότι ευτυχώς, το 2018, που βρέθηκε στο δρόμο μου ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σακελλαρίου, τότε Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λέω στο δρόμο μου γιατί συναντηθήκαμε στο δρόμο Περαχώρας-Λίμνης Ηραίου, όταν σας εθελοντές λαμβάναμε μέτρα τροχαίας κίνησης για τη διεξαγωγή ποδηλατικών αγώνων ‘’LOUTRAKI CHALLENGE’’, 25 Φεβρουαρίου του 2018.

 

Όταν τον ενημέρωσα για την χρονοκαθυστέρηση, έστω και μιας αρνητικής απάντησης, εξεπλάγη και ο ίδιος, για τον διάλογο που ακολούθησε, εάν θέλει να μιλήσει ο ίδιος και προς τιμήν του, πήρε άμεσα πρωτοβουλία και τον Σεπτέμβριο του 2018, παραδόθηκαν στο δημοτικό σχολείο Περαχώρας οι τέσσερις, από τις επτά, γιατί οι άλλες τρεις δεν ήταν δυνατόν να αναπαραχθούν λόγω της φθοράς του χρόνου.

 

Το δεύτερο σημείο που οφείλω να σταθώ, ως φόρος τιμής στους πεσόντες της Μάχης της Περαχώρας είναι το μνημείο των πεσόντων. Το 2019 η Παράταξή μας κατέθεσε πρόταση και συμπεριελήφθη στα έργα του 2020. Η πρόταση αφορούσε την κατασκευή του μνημείου πεσόντων στη Μάχη της Περαχώρας. 

 

Όμως, πληροφορηθήκαμε, τέλος του 2020, από τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Παντελέου, ότι το έργο θα γίνει το 2021. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ένα έργο 20.000,00 ευρώ. Θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα και να είχε γίνει, πολύ περισσότερο ενόψει και του εορτασμού των 200 χρόνων.

 

Σύμφωνα με την επιστολή του συνδέσμου Λουτρακιωτών-Περαχωριτών ‘’Ο ΙΒΥΚΟΣ’’, προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2021, είχε ζητήσει, με επιστολή του, επισήμως, από 16 Νοεμβρίου 2020, συνάντηση, τόσο με τη Δημοτική Αρχή του Γεωργίου Γκιώνη όσο και με την Περιφέρεια, με θέμα την ένταξη του Συνδέσμου στις δράσεις εορτασμού.

 

Έχει ενδιαφέρον το πως αντέδρασε ο Δήμος στην πρωτοβουλία αυτή. Πως;  Αναφέρει, χαρακτηριστικά, η δεύτερη επιστολή του Συνδέσμου, προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, επαναλαμβάνω με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2021:

 

''Δυστυχώς, έκτοτε, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και καμία επίσημη απάντηση στην επιστολή μας από την πλευρά του Δήμου, ούτε καν για τυπικούς λόγους''.

 

Γνωστή συνταγή αφού το ίδιο είχε συμβεί και με την επιστολή της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας.  

 

Φυσικά η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε και συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ‘’Ο ΙΒΥΚΟΣ’’. 

 

Επιπλέον το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε πρόσφατα,  έχει υποβάλει, από τις 10 Δεκεμβρίου 2020, αίτημα προς τον Δήμο, για την οικονομική συνδρομή, με σκοπό την κάλυψη της έκδοσης συγγράμματος με θέμα ''Η ιστορική φορεσιά της Κορινθίας – Μουντάφισσα Περαχώρας''.

 

Απάντηση; Καμία! Έστω και αρνητική!

 

Γιατί όλη αυτή η αντιμετώπιση συλλόγων της Περαχώρας και αιτημάτων τους; Γιατί δύο μέτρα, δύο σταθμά; Αν και πρόκειται για προσφιλή σας μέθοδο.

 

Εδώ θα είχατε δίκιο κ. Δήμαρχε εάν μου λέγατε ότι οι Περαχωρίτες εμένα ψήφισαν το 2019, γιατί πράγματι σας έδωσαν τις περισσότερους ψήφους, καίτοι εσείς τους έχετε εγκαταλείψει, εδώ και χρόνια.

 

Γι΄αυτό καταθέτω πρόταση για άμεση σύγκλιση επταμελούς οργανωτικής επιτροπής, υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Παπαθανασίου και έξι εκπροσώπων των λοιπών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Είτε δημοτικών συμβούλων ή άλλων προσωπικοτήτων που θα υποδειχθούν από την κάθε παράταξη".