Γιατί επανέρχονται τα σενάρια για εκλογές τον Φεβρουάριο

Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικά έδαφος ο πρωθυπουργός έχει το εργαλείο «ανοιχτή ημερομηνία» για τη ψήφιση της “Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ”.

 

Μόλις 24 ώρες αφότου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηθούν ξαφνικά κάλπες με τη φράση «συνέχεια τα ίδια θα λέμε; Ούτε τον Ιανουάριο, ούτε τον Φεβρουάριο, ούτε τον Μάρτιο. Μετά έχουμε διπλές εκλογές», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι η “Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ” θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου.

 

Είναι δεδομένο πως η άφιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα προκαλέσει αναταραχή στη συγκυβέρνηση και θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός του συνασπισμού. Οι κλυδωνισμοί μέχρι να περάσει τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και να οριστεί η ημερομηνία της… κρίσης θα είναι ιδιαιτέρως έντονοι και οι ζυμώσεις για τους  151 θα πάρουν φωτιά.

 

Όπως επισημαίνει το protothema.gr ακόμα και αν ξεπεραστεί αυτό το στάδιο, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, είναι δεδομένες οι αναταράξεις από την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των του βουλευτών από την κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές το Φεβρουάριο.

 

Στο σενάριο αυτό, η νέα κυβέρνηση θα έχει το δύσκολο έργο να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ περί τον Μάρτιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες στη Συμμαχία.