Γιώργος Δέδες: Δεκτή η εισήγησή του για απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό

Δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έγινε η εισήγησή του Γιώργου Δέδε, επικεφαλή της περιφερειακής παράταξης "Νέοι Δρόμοι", υποψηφίου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κορινθίας, για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου Σκρέκα, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάρτηση του ο Γιώργος Δέδες "Ιδιωτικοποιούν και το νερό! Και συνεχίζει:

 

Με ένα Νομοσχέδιο «σκούπα» των 263 (!) άρθρων που έφερε στη Βουλή, εν μέσω εθνικού πένθους μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, σπεύδει να βάλει μια κοινωνική και περιβαλλοντική νάρκη στο μέλλον του τόπου: Ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Κόντρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας που με διαδοχικές του αποφάσεις έχει ορθώσει τείχος προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα και της διαχείρισης του νερού, με το Νομοσχέδιο ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των υδάτων.

 

Συγκεκριμένα, οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης κι ελέγχου όλων των φορέων παροχής των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από τα αρμόδια Υπουργεία και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

 

Επισημάναμε κατά την τοποθέτησή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως οι Ρυθμιστικές Αρχές υπάρχουν για να ρυθμίζουν το περιβάλλον του οικονομικού ανταγωνισμού, εκεί όπου υπάρχει οικονομικός ανταγωνισμός. Στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ., όπου δηλαδή υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους και απαιτείται μια ρυθμιστική αρχή να εποπτεύει την τήρηση του πλαισίου της λειτουργίας τους και του ανταγωνισμού τους. Είναι παγκοσμίως δεδομένο ότι όπου δημιουργήθηκαν ρυθμιστικές αρχές, ακολούθησαν ιδιωτικοποιήσεις.

 

Στο νερό, τί θα ρυθμίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Ποιό περιβάλλον οικονομικού ανταγωνισμού θα εποπτεύει, εφόσον πρόκειται για δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν; Πρόκειται για μια άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πρέπει άμεσα να αποτραπεί. Είναι δε τραγικό, σε έναν νομό όπως η Κορινθία που μαστίζεται από την λειψυδρία και υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημόσιας πολιτικής και δημόσιων έργων για τους υδάτινους πόρους, να μιλάνε για υπαγωγή σε ρυθμιστικές αρχές και ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου υιοθέτησε την εισήγησή μας (με μειοψηφία της παράταξης του κ. Νίκα) και η Απόφασή του απαιτεί την απόσυρση του εκτρωματικού πολυνομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, εκφράζει την αντίθεσή του στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης ενός βασικού δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό. Η απόφαση αυτή πρέπει να αποτελέσει τμήμα μιας πάνδημης κινητοποίησης, πριν η κυβέρνηση των «αρίστων» πουλήσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.

 

Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού και κείμενο που λέει "ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ TO NEPO! ΠΑΛΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ. NA ΔΙΨΑΣΟΥΝ οι ΠΟΛΙΤΕΣ, NA ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ οΙ ΛΙΓΟΙ. ΓΙΩΡΓΟΣΙ"