Γιώργος Δέδες: Tο Λουτράκι θα αποκτήσει Προαστιακό με τερματικό σταθμό στην οδό Αιγαίου (video)

 Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ αφορά τη μετατροπή της υφιστάμενης μονής μετρικής γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου σε κανονικού εύρους ηλεκτροκινούμενη γραμμή και την τελική σύνδεσή της, στην περιοχή του Ισθμού, με την υπάρχουσα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.), του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που λειτουργεί μεταξύ Κιάτου – Κορίνθου – Αεροδρομίου.

 

Η απασφράγιση των προσφορών, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα γίνει στις 4 Απριλίου 2018.

 

Τα έργα που θα κατασκευασθούν είναι τα εξής:

 

  • Μονή σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους μήκους 6,4 χλμ. από τη σύνδεση με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) Σ.Κ.Α. – Κιάτο, στην περιοχή του παλαιού Σ.Σ. Ισθμού, μέχρι και το Λουτράκι. Η σύνδεση μεταξύ Σ.Γ.Υ.Τ. και Σ.Σ. Ισθμού θα είναι σηματοδοτούμενη.

 

  • Δευτερεύουσα σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους, μήκους περίπου 0,45 χλμ., παράλληλα με την κύρια μελετώμενη γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου, στο ύψος του υπάρχοντος Σ.Σ. Ισθμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών κυκλοφορίας των συρμών.

 

  • Ηλεκτροκίνηση της νέας γραμμής με μονοσύρματη ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, με εναέρια γραμμή επαφής.

 

  • Ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Ισθμού και βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου, με δημιουργία υπαίθριου, περιφραγμένου και φωτιζόμενου χώρου στάθμευσης

 

  • Η κατασκευή αποβαθρών στον Σταθμό Ισθμού και στις Στάσεις Καζίνο (Μηχανικού) και Λουτρακίου.

 

  • Τοποθέτηση σύγχρονων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.), σε όλες τις υφιστάμενες εγκεκριμένες αφύλακτες ή φυλασσόμενες Ισοπέδες Διαβάσεις, καθώς και στις ισόπεδες διασταυρώσεις, που θα προκύψουν από την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας. Τα Α.Σ.Ι.Δ. αποτελούνται από μηχανισμούς δριφάκτων, από ηχοφωτεινά σήματα προς την οδική κυκλοφορία, καθώς επίσης και από σιδηροδρομικά φωτοσήματα κλπ εξοπλισμό γραμμής.

 

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 4,5 χρόνια. Αν δηλαδή η σύμβαση υπογραφεί στα τέλη του 2018, το έργο πρέπει να έχει παραδοθεί στα μέσα του 2023.

 

 

Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου λειτούργησε από το 1954 μέχρι τη δεκαετία του 60 και από το 1991 έως το 2006 οπότε και καταργήθηκε.

 

 

Μέσα στη χρονιά αναμένεται να έχουμε εξελίξεις σχετικά και με το θέμα της κανονικοποίησης της παλιάς μετρικής γραμμής ΣΚΑ – Ελευσίνας.

 

Η Ελληνικά Πετρέλαια έχει αναλάβει να υλοποιήσει τις σχετικές μελέτες με δική της ευθύνη ενώ στη συνέχεια η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει την εξεύρεση χρηματοδότησης και το διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου.

 

 

korinthostv.gr