Χιλιομόδι: Σήμερα τo οδοιπορικό της Παναγίας Φανερωμένης

Το οδοιπορικό στην Παναγία Φανερωμένη του Χιλομοδίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 7μ.μ.

 

 

Το οδοιπορικό στην Παναγία Φανερωμένη του Χιλομοδίουείναι μια παλιά παράδοση που τηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

 

 

Με την ευκαιρία της Πανηγύρεως πραγματοποείται η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από την νέα Μονή στην Παλαιά, όπου πλήθος κόσμου κάνει ξεχωριστή αυτή την ημέρα και ακολουθεί την γιορτή.

 

 

Το παλαιό μοναστήρι είναι του 12ου Αιώνα. Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης βρέθηκε απέναντι από το παλαιό μοναστήρι μέσα σε ένα βράχο. Κάποιοι βοσκοί που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή, παρακινήθηκαν από το Φως πάνω στον βράχο και ψάχνοντας ανακάλυψαν την εικόνα. Η παλαιά Μονή ήταν ανδρική μέχρι το 1854. Το 1897 επειδή η Μονή είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 1854, θέλησαν οι πατέρες να κτίσουν την νέα Ιερά Μονή στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

 

 

 

 

Όταν φτιάχτηκε ο ναός έφεραν οι πατέρες το τέμπλο και τις εικόνες της παλαιάς Μονής και τις τοποθέτησαν εκεί. Έκαναν εσπερινό, και την άλλη μέρα σηκώθηκαν για να κάνουν όρθρο. Μπαίνοντας στον Ναό, η Παναγία η θαυματουργός έλειπε. Πήγαν στο παλαιό μοναστήρι και την βρήκαν εκεί. Την επήραν και την μετέφεραν στο σημείο που την είχαν πριν, αλλά η Παναγία την άλλη μέρα είχε πάλι φύγει. Αυτό έγινε τρεις φορές. Τελικά πήγαν αρχιερείς, ιερείς και πλήθος λαού, έκαναν λιτανεία από την παλαιά στην νέα Μονή και έκτοτε έμεινε η Παναγία στην Νέα Μονή.

 

Στην μονή υπάρχει επίσης μεγάλος θησαυρός λειψάνων Αγίων. Βρίσκετε εκεί τμήμα τον Ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, ενώ ακόμα και η κάρα του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Δίπλα, και έξω από το μοναστήρι βρίσκετε ένα μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο αγιογραφήθηκε το 1607, είναι άγνωστο όμως πότε χτίστηκε. Λέγεται ότι είναι το παλαιότερο της Πελοποννήσου.

 

 

Το μοναστήρι τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου. Εορτάζει στις 23 με τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα. Εορτάζει στις 17 Ιουλίου το παρεκκλήσιο που τιμάται στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα. Εορτάζει και το τρισυπόστατο παρεκκλήσιο που τιμάται στον Άγιο Σωφρόνιο στον Άγιο Νεκτάριο και στην Αγία Άννα. Στις 11 Μαρτίου του Αγίου Σωφρονίου. Στις 25 Ιουλίου της Αγίας Άννας. Στις 9 Νοεμβρίου του Αγίου Νεκταρίου. Το Παλαιό Μοναστήρι, πριν την εύρεση της Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης, εόρταζε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, όπου τιμάται η Ζωοδόχος Πηγή.

 

 

Η Αδελφότητα της Μονής μεταφέρθηκε το 1986 στην νέα τοποθεσία, στο παλιό Μετόχι της. Έχει περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο από οξιά και φλαμούρι φιλοτεχνημένο με σκαλιστές παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη.

 

 

Βγαίνοντας από τη μονή, στα πενήντα μέτρα βρίσκεται το Ναΐδριο της Αγίας Μαρίνας, ένας μικρός ναός που ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο Δημήτριο Κακκαβά το 16ο αιώνα.

 

 

Η μονή της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιορτάζει το τριήμερο 21 με 23 Αυγούστου.