«Χορός μεγάλος γίνεται στην Κόρινθο μες το κάστρο» από το ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει το ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Ακροκορίνθου, στις 26 και 27 Οκτωβρίου, υπό τους ήχους του Παναγιώτη Λάλεζα.

 

 

...Όταν πια κάθε ελπίδα διαφυγής ή σωτηρίας "απ' έξω" για τους έγκλειστους Τουρκαλβανούς είχε αποκλειστεί, ένας Τούρκος αξιωματούχος του Ακροκορίνθου, ο Χαλήλ-Αγάς, υπέβαλε προτάσεις για την παράδοση του Κάστρου.

 

Ο κυριότερος λόγος ήταν να παραδοθούν στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, γιατί μόνο αυτόν θεωρούσαν "μπεσαλή", ικανό να κρατήσει το λόγο του και να μη σφαχτούν οι αιχμάλωτοι.

 

 

Μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις ο φρούραρχος Αβδουλάχ Μπέης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατέληξαν σε συμφωνία.

 

 

Η συνθήκη παράδοσης υπογράφτηκε στις 19 Οκτωβρίου 1823, αλλά οι Τουρκαλβανοί άφησαν το Κάστρο στις 26 Οκτωβρίου, γιατί στο μεταξύ έγινε απογραφή των πραγμάτων που θα περιέρχονταν στους Έλληνες.

 

 

Το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου 1823, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, 300 Τουρκαλβανοί και 60 γυναίκες εγκατέλειπαν τον Ακροκόρινθο στα χέρια των Ελλήνων.

 

Μετά την αποχώρηση των Τούρκων, ο Κολοκοτρώνης τοποθέτησε Φρούραρχο του Ακροκορίνθου τον Καπετάν Γεωργάκη Χελιώτη μαζί με τον Γιαννάκη Νοταρά.

 

 

Ακολούθησε αγιασμός και επίσημη δοξολογία, στη συνέχεια φαγοπότι και χορός από όλους τους Κορίνθιους και τους Δερβενοχωρίτες μέσα σε δάκρυα χαράς για την απελευθέρωση του ενδοξότερου Φρουρίου της Πελοποννήσου και της συντριβής και του τελευταίου ίχνους της Δραμαλικής Στρατιάς.

 

 

Η ιστορία και ο χορός, επαναλαμβάνονται στις μέρες μας

 

Στις 26 και 27 Οκτωβρίου, στις 8.00μμ στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου "ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ".

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ