Χρ. Δήμας: Παρουσίαση του σχέδιου της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Γκάζι, παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Πλάι του, βρίσκονταν ένα ηλεκτρικό όχημα Enfield 8000, το οποίο παράχθηκε στο Νεώριο της Σύρου.

 

 

Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 1973. Ήταν εξοπλισμένο με κινητήρα Mawdsley 8,16 ίππων, ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 64 χιλιομέτρων την ώρα, και οι μπαταρίες επαρκούσαν για απόσταση 64 χιλιομέτρων περίπου σε ίσιο δρόμο και για απόσταση 32 χιλιομέτρων σε επικλινή δρόμο. Απαιτούσε 7 ώρες φόρτισης.

 

 

Συνολικά, από τους τρεις τύπους του Enfield 8000, κατασκευάστηκαν περίπου 123 αυτοκίνητα, με την παραγωγή να συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του 1975.

 

 

Ένα από τα δύο εναπομείναντα τέτοιου τύπου οχήματα, μπορεί να συναντήσει κανείς στο Μουσείο Τεχνολογίας του ΝΟΗΣΙΣ - NOESIS Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Συστήνω ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη, για να γνωρίσουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, την εξέλιξη της τεχνολογίας.