Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την πορεία της ΑΕΚ στο δρόμο της διεκδίκησης του τίτλου που κλονίζεται αλλά δεν λυγίζει.
Με τόσα πράγματα που συνέβησαν στους διεκδικητές του τίτλου κατά τη διάρκεια της απερχόμενης αγωνιστικής ήταν ξεκάθαρη κι η παγίδα της... Athens Kallithea στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Δεν έγιναν και λίγα για να οδηγηθεί ο Αλμέιδα σε ένα πολύ πειραματικό σχήμα, ένα από αυτά που λες ότι πολύ δύσκολο θα ξαναδείς στη διάρκεια του πρωταθλήματος ή του Κυπέλλου ακόμα.
Στόπερ οι Μήτογλου-Σιμάνσκι που είχαν διαπρέψει κάποτε -ναι πλέον μοιάζει με κάποτε αν και δεν είναι πολύ πίσω- στο Μπράιτον, δεξί μπακ ο ήρωας της πρόκρισης στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson, Οντουμπάτζο, κι αριστερό μπακ ο Γκατσίνοβιτς.
Πιθανότατα να ήταν η πρώτη κι η τελευταία φορά μέσα στη σεζόν που θα βρεθούν ξανά μαζί.
Πάμε πιο μπροστά... Οι Γιόνσον, Πινέδα και Μάνταλος στα χαφ -εδώ ακούγεται νορμάλ και δοκιμασμένο- και τριάδα επιθετική οι Κοιτά, Φερνάντες και Πιερό που επίσης βρίσκονται σπάνια.
Απέναντι σε έναν αντίπαλο που, για καλή τύχη της ΑΕΚ, δεν ξέρει να κάνει ταμπούρι σαν κι αυτά που τις επιφύλαξαν οι Λαμία και Λεβαδειακός και κόντρα σε έναν προπονητή που ήθελε (και προφανώς θέλει γενικά) να αφήσει το στίγμα του κι αυτό να είναι διαφορετικό.
Ο Στέλιος Μαλεζάς επέλεξε να έχει την Athens Kallithea σε ψηλά μέτρα, φώναζε στους ποδοσφαιριστές του να μην κλειστούν, αλλά να προσπαθήσουν να απειλήσουν και παρόλο που εκτιμώ πάρα πολύ αυτό που θέλει να κάνει, ευτυχώς για την ΑΕΚ ήταν αυτό ακριβώς που τη βόλεψε για να πάρει το ματς.
Το βούτυρο στο ψωμί της. Δεν ψέγω και δεν μέμφομαι τον άλλοτε ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, αντιθέτως εκτιμώ πολύ αυτό που προσπαθεί να κάνει, όμως παρακολουθώντας το παιχνίδι καταλάβαινα ότι ήταν κι αυτό τελικά που ταίριαζε στην Ένωση για να πάρει το τρίποντο.
Ασφαλώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά όταν η ομάδα έμεινε με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Γκατσίνοβιτς που πήρε δύο αυστηρές κίτρινες κάρτες για να αποβληθεί.
Είτε την πρώτη, είτε τη δεύτερη ο Κατσικογιάννης όφειλε να την αποφύγει. Σε κάθε περίπτωση όμως, δημιουργήθηκε στο τέλος μία συνθήκη περίπου 10 λεπτών με τους φιλοξενούμενους να έχουν παίκτη παραπάνω.
Η ΑΕΚ όχι απλώς δεν απειλήθηκε, τουναντίον βρήκε και δεύτερο γκολ με την καταπληκτική εκτέλεση φάουλ από τον Λαμέλα, κλειδώνοντας το τρίποντο, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση και μη πληρώνοντας σε αυτό το παιχνίδι -καθώς το έχει πληρώσει σε πολλά άλλα- τις πολλές χαμένες ευκαιρίες της, μεταξύ των οποίων και δύο δοκάρια.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το ματς έγινε ειδικών συνθηκών λόγω και του καιρού. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να το είχε τελειώσει από το πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν το έκανε.
Στην επανάληψη είχε να διαχειριστεί ένα διαφορετικό και δύσκολο για την ομάδα που δημιουργεί περισσότερο τερέν, ας μην ξεχνάμε επίσης ότι είχε προηγηθεί και μια διακοπή περίπου μιας ώρας που "πάγωσε" άπαντες.
Η Ένωση ωστόσο, τα διαχειρίστηκε όλα σωστά, πήρε τη νίκη και συνεχίζει την προσπάθειά της να είναι διεκδικητική έως το τέλος, με τη σκέψη πλέον αποκλειστικά στο ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής (19/1) κόντρα στο Παναθηναϊκό.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Αλμέιδα για Ελίασον: "Έχει πολλές προτάσεις από τη Βραζιλία, έχω δώσει την οπτική μου στον ιδιοκτήτη αλλά μέχρι εκεί"
Ο Ματίας Αλμέιδα δεν θέλησε να πει πολλά στη συνέντευξη Τύπου για τα μεταγραφικά, ενώ για τον Ελίασον ανέφερε ότι ο ίδιος έχει δώσει την οπτική του στον Μάριο Ηλιόπουλο, αλλά μέχρι εκεί.
Ο Ματίας Αλμέιδα έμεινε ευχαριστημένος με την απόδοση της ομάδας του κόντρα στην Athens Kallithea. Παράλληλα για τον Ελίασον που ήταν στον πάγκο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε, ανέφερε ότι έχει προτάσεις από τη Βραζιλία και ο ίδιος απλώς έχει αναφέρει την γνώμη του στον ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, αλλά μέχρι εκεί.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου: Για το ματς: "Πιστεύω ότι ήταν η στιγμή για να δώσουμε χρόνο συμμετοχής σε κάποια παιδιά, ελέω του μικρού διαστήματος από την Τούμπα. Έπαιξαν ποδοσφαιριστές σε άλλες θέσεις, αλλά δείξαμε ακόμα μία φορά ότι αυτή η ομάδα έχει μία ταυτότητα. Η ομάδα τα πήγε πολύ καλά".
Για το αν ξεχώρισε κάποια εμφάνιση ποδοσφαιριστή, που έπαιξε σε διαφορετική θέση: "Όπως θα έχετε δει κι εσείς, ο Σιμάνσκι παίζει πολύ καλά ως στόπερ και έχει παίξει πάνω από μία φορά. Θα σας έκανε έκπληξη όταν είδατε πως έβαλα τον Γκατσίνοβιτς αριστερό μπακ.
Μιλώντας μαζί του και κάνοντας προπόνηση σε κάποιες κινήσεις και σήμερα μιλήσαμε μαζί του ότι ήταν η στιγμή. Και ο ίδιος ήθελε να δοκιμάσει και να δούμε ότι θα είναι μία λύση. Είναι γρήγορος, είναι επιθετικός, δεν κουράζεται. Πιστεύω πως είναι από τους παίκτες που καταλαβαίνει καλύτερα αυτά που ζητάμε.
Αν εξαιρέσουμε την κόκκινη κάρτα, πιστεύω πως έκανε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, διότι δεν κουράζεται όταν ανεβαίνει στην επίθεση. Εκεί μπορούμε να πούμε πως έχουμε έναν αμυντικό που πατάει στην αντίπαλη περιοχή. Οπότε μπορεί να είναι μία καλή εναλλακτική".
Για το πώς βλέπει τη μάχη της κορυφής: "Είδα τα τελευταία λεπτά του Παναθηναϊκού, ενώ το αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ το έμαθα όταν τελείωσε το δικό μας. Δεν ξοδεύω ενέργεια για να τα βλέπω. Υπάρχει πάντα πολύς χρόνος μπροστά και εγώ δίνω προτεραιότητα πάντα στην ομάδα μου. Έχουμε πολύ προς τα εμπρός ακόμα".
Αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στα μεταγραφικά: "Δεν ξέρω κάτι".
Για τις επιστροφές των παικτών που είναι εκτός και για τον Ελίασον που μία είναι και μία δεν είναι στην 20άδα: "Ο Βίντα αυτή τη βδομάδα θα έπρεπε να αρχίσει να κάνει προπόνηση με το γκρουπ. Αναφορικά με τον Μουκουντί πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει ο αστράγαλός του.
Για τον Κάλενς είναι ένα θέμα που θα το εξηγήσει ο γιατρός. Το θέμα του Ελίασον είναι πολύ απλό. Είχε προτάσεις από τη Βραζιλία, όπου του είπαν ότι η πρόταση είναι μεγάλη για να τον αγοράσουν. Και προφανώς όταν μία ομάδα κάνει πρόταση αγοράς, ο μισθός του ποδοσφαιριστή θα ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που έχει στην ΑΕΚ.
Εγώ ως προπονητής θέλω οι παίκτες μου να είναι ελεύθεροι από αυτές τις σκέψεις. Με αυτές τις διαπραγματεύσεις χάνεις τη συγκέντρωσή σου, έχω υπάρξει κι εγώ ποδοσφαιριστής. Είναι ένα θέμα του ίδιου και του κλαμπ που σίγουρα μπορεί να βρεθεί λύση".
Για τα επόμενα ματς που θα είναι κεκλεισμένων: "Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος ξανά γέμισε το γήπεδο κι εμείς ανταποκριθήκαμε. Έπειτα, όλο αυτό που συμβαίνει από μία κροτίδα και ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο, χάνεται η τούρτα από το πάρτι. Δεν είναι καν ότι πετάξαν κροτίδα στο δικό μας γήπεδο. Πραγματικά εγώ με αυτό δεν συμφωνώ. Πιστεύω πως βλάπτει το θέαμα και το ποδόσφαιρο.
Εμείς ως πρωταγωνιστές, αλλά κι εσείς, αν θεωρήσουμε νορμάλ αυτό που συμβαίνει, θα είμαστε απέναντι. Ο κόσμος μας πρέπει να είναι στα γήπεδα και στο δικό μας ποτέ δεν συνέβη τίποτα. Όπως δεν καταλαβαίνω πολλά πράγματα ακόμα. Αλλά η ενέργεια που μου μένει, θα πρέπει να την χρησιμοποιήσω για την ομάδα μας".
Αν έχει θέσει κάποιο deadline για τον Ελίασον: "Εγώ δεν λέω τίποτα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι εγώ προσπαθώ να επικεντρωθώ στις προπονήσεις της ομάδας. Σ’ αυτό το εξωαγωνιστικό θέμα, δεν εμπλέκομαι τόσο. Εγώ έχω δώσει την οπτική μου γωνία στον ιδιοκτήτη και μέχρι εκεί".
Για τις αποχωρήσεις των Άμραμπατ, Γαλανόπουλου και Τσούμπερ και αν θα ακολουθήσουν κι άλλες: "Οι ποδοσφαιριστές έκλεισαν τον κύκλο τους και αποχώρησαν. Εδώ υπάρχουν αυτοί που διοικούν κι εγώ αφιερώνω χρόνο στο να προπονώ την ομάδα".
ΘΩΜΑΣ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ