Η αλήθεια για το «άδειο» ταμείο του Δήμου Πατρέων και τον κίνδυνο χρεωκοπίας

Τελικά να ανησυχούμε ότι κινδυνεύει ο Δήμος Πατρέων με οικονομική κατάρρευση, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης στο δημοτικό συμβούλιο, ή να ενστερνιστούμε την αίσθηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πώς ο Δήμος μπορεί να βρίσκει από αλλού χρήματα για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του;

 

Toy Απόστολου Αναστασόπουλου

 

Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Αποτελεί γεγονός ότι ο Δήμος υποχρεώνεται μετά από δικαστικές αποφάσεις να πληρώνει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των πρώην συμβασιούχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και αυτό έχει προκαλέσει δυσκολίες στη διαχείριση των οικονομικών αφού δεν επιτρέπει την πιο άνετη εκπόνηση σχεδίων για έργα.

 

Από την άλλη πλευρά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν πείθονται πως βρισκόμαστε προ των πυλών οικονομικής κατάρρευσης και αντιθέτως κατακρίνουν το Δήμο πως πρέπει να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης ή να εισπράξει οφειλόμενα ποσά αν όντως έχει πρόβλημα.

 

«Άπιστοι» εργαζόμενοι

 

Πάντως, η επιτροπή Πρώην Εργαζόμενων Κοινωφελούς Προγράμματος 2020 συμφωνεί με την αντιπολίτευση, όπως φαίνεται και σε ανακοίνωση, ενώ παρόμοια στάση κρατήθηκε και από τους εργαζόμενους των προγραμμάτων 2018 και 2019.
«Για ακόμα μία φορά, η δημοτική αρχή στάθηκε απέναντί μας. Δικαιολογίες, όπως η οικονομική κατάρρευση του Δήμου, επικράτησαν ξανά. Έχοντας απεμπολήσει πια ο κ. Πελετίδης, κάθε ψήγμα φιλολαϊκού χαρακτήρα, χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία το οικονομικό κομμάτι, ψευδώς υποστηρίζοντας, πως ο Δήμος δεν αντέχει να καλύψει οικονομικά τους πολύ χαμηλούς μισθούς των συμβασιούχων» αναφέρουν οι εργαζόμενοι του 2020 και συμπληρώνουν πως το σύνθημά τους είναι «ακόμα λίγο εργασία, ακόμα λίγες ανάσες ζωής» για να μπορέσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Τέλος, ευχαρίστησαν οι εργαζόμενοι τους συμβούλους της αντιπολίτευσης που τους στήριξαν στην ψηφοφορία για τη δικαστική μάχη που θα δώσουν στο Λασίθι της Κρήτης για παρέκταση των αρμοδιοτήτων τους.

 

Νέα Πραγματικότητα

 

Από τον Δήμο Πατρέων αυτό που υποστηρίξαν τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στον Peloponnisos FM μέσω του δημάρχου Κώστα Πελετίδη και μέσω του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Μελά στον SkaiPatras ήταν πως με αυτή την πραγματικότητα καλείται να πορευτεί ο Δήμος. Μέσα από αναμορφώσεις προϋπολογισμού θα αντιμετωπίζει τα οικονομικά ζητήματα. Θα αφαιρεί δηλαδή χρήματα από έργα για να πληρώνει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μείνει κανείς εργαζόμενος απλήρωτος και πως το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν δεν είχαν κοπεί οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς την αυτοδιοίκηση.

 

Παράλληλα, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχνούν όσοι λένε πως κατέστρεψε ο Πελετίδης οικονομικά το Δήμο ότι η δημοτική αρχή Πελετίδη σχεδόν έχει εξοφλήσει τα δάνεια και τα χρέη που παρέλαβε και ταυτόχρονα κάνει έργα στην πόλη. Και ο Δήμος, θυμίζουμε, είχε παραλάβει 23 εκατ. χρέος σε δάνεια, 6 εκατ. ευρώ από τον Καρναβαλικό Οργανισμό και 6 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές. Ενώ την ίδια στιγμή έχει μειώσει τα τέλη και λαμβάνει αρκετά μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος. Ας μην τα ξεχνάμε όλα αυτά.

 

Το συμπέρασμα

 

Αναλύοντας όλα τα ανωτέρω, αλλά και τη στάση που έχουν τηρήσει οι εμπλεκόμενες πλευρές, το συμπέρασμα είναι το εξής: Με μοχλό πίεσης και τα ζητήματα συμβασιούχων, η αντιπολίτευση εξωθεί τη δημοτική αρχή σε οικονομικές δυσκολίες αλλά και πολιτικές αποφάσεις που ενδεχομένως θα κοστίσουν. «Αφαιρώντας» χρήμα από τα ταμεία, δυσκολεύεις την παραγωγή έργου σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που μπορεί να φανεί κομβικό στο δρόμο προς την κάλπη. Το σίγουρο όμως, είναι ότι η κάθε πλευρά θέλει να κάνει τη δουλειά της και στο δια ταύτα, δηλαδή στην κάλπη, ο κόσμος θα κρίνει. Α, και μέσα σε όλα αυτά βρίσκονται οι εργαζόμενοι που ζητάνε δικαίως δουλειά. Μπρος στην κάλπη όμως, ποιος τους σκέφτεται;

 

Κώστας Σβόλης: «Ας εισπράξει τα 22 εκατ. €» 

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης πήρε θέση για το θέμα, τόσο ως προς το σκέλος των εργαζομένων, αλλά και για τα οικονομικά του Δήμου. «Η δημοτική αρχή εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά εναντίον των συμβασιούχων εργαζομένων» είπε ο κ. Σβόλης και συνέχισε:«Ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να καλύψει τη μισθοδοσία τους γιατί έχει αποθεματικό μόλις 142.000 ευρώ. Ας εισπράξει τα 22.500.000 ευρώ από τα πρόστιμα του ΚΟΚ (δεν τα εισπράττει γιατί επιδίδεται σε λαϊκή πολιτική και θέλει να είναι αρεστός) και ας σεβαστεί όλους τους πολίτες. Γιατί όταν ανερυθρίαστα μιλάς για κοινωνική ανατροπή τότε είσαι δήμαρχος του 6,6% και όχι όλων των πολιτών. Εμείς θα σεβαστούμε όλους τους Πατρινούς και με ιδιωτικές επενδύσεις και απορρόφηση των Κρατικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων θα μιλάμε για οικονομική και κοινωνική ευημερία».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ