Η απόφαση για τον εκλογικό νόμο, το παρασκήνιο και οι εισηγήσεις

Με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι πολιτικοί, όλων των κομμάτων, και δημοσκόποι προσπαθούν να καταγράψουν τα σενάρια σχετικά με τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών που θα προκύψει μετά τις μεθεπόμενες εκλογές. Ο νέος νόμος (που με βάση τα σημερινά δεδομένα θα ισχύσει μετά την απλή αναλογική στις δεύτερες εκλογές) δίνει μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα των εδρών εξαρτάται και από το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής .

 

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

 

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, όμως, η συζήτηση έχει φύγει από το θεωρητικό επίπεδο και όπως πληροφορείται η στήλη δεν είναι λίγοι οι υπουργοί και οι βουλευτές που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει τώρα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών (σύστημα με το οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές του 2019), προκειμένου να ισχυροποιηθεί η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό των εισηγητών (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και κορυφαίοι υπουργοί) αυτής της πρότασης, εάν η αλλαγή γίνει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή όχι σε... ύποπτο πολιτικά χρόνο και με δεδομένο ότι θα εξαντληθεί η 4ετία, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «εκλογικά παιχνίδια». Άλλωστε, λένε τα ίδια πρόσωπα, η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πως η κίνηση αυτή ενισχύει και τον κ. Τσίπρα καθώς εάν είναι πρώτος, όπως λέει, τότε θα εξασφαλίσει ακόμη πιο ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη και άρα είναι προς όφελος του. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η επιλογή αυτή διευκολύνει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με το δίλημμα περί συνεργασίας, καθώς όποιος και αν είναι πρώτος δεν θα έχει ανάγκη την κοινοβουλευτική υποστήριξη του κ. Ανδρουλάκη για να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση.

 

Το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα, όμως, των υπέρμαχων της αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί από ισχυρές κυβερνήσεις. Ιδεολογικά, η ενισχυμένη αναλογική είναι απολύτως σύμφωνη με τα όσα η ΝΔ πρεσβεύει ιστορικά καθώς όλοι οι ηγέτες της ήταν ανέκαθεν υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων και, άλλωστε, δεν έχει σβήσει από την ιστορική μνήμη στελεχών και ψηφοφόρων η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1989-1990, που χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ποσοστό 48% τον Απρίλιο του ‘90, για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών.

 

Επισήμως η κυβέρνηση, πάντως, απαντά με τις γνωστές δηλώσεις - κλισέ καθώς ως γνωστόν τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλλονται αλλά απλά γίνονται. Ο κ. Οικονόμου πολύ πρόσφατα απάντησε κλασικά ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Η συζήτηση, ωστόσο, στο παρασκήνιο για τον εκλογικό νόμο συνεχίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον και το βέβαιον είναι πως δεν θα εξελιχθεί σε μάκρος, καθώς τα δεδομένα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης έχουν ήδη εκτεθεί και πολύ άμεσα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.